Vinaři si pochvalují burčák i počasí

Burčák se může prodávat už od prvního srpna. Na Hodonínsku si jej ale zájemci mohou koupit až v těchto dnech. A to z raných odrůd hroznů.

Slovácko – O týden dřív, než tomu bylo vloni, začali vinaři v Blatnici pod Svatým Antonínkem sbírat hrozny na burčák. Ten první už mohou jeho příznivci ochutnat. Sezonu si vinaři pochvalují i díky slunnému počasí.

"Loňský rok byl vynikající, protože bylo hodně slunce a hrozny byly krásně zralé. Obdobně to vypadá i s letošním rokem, který bude výborný i pro červené víno. Hrozny mají hodně cukru, jediné minus je málo vody, ale snad vše ještě dojde. Burčáky budou výborné, nebude ani nutné je doslazovat," zhodnotil letošní kvalitu hroznů Václav Cícha z Cechu blatnických vinařů.

Jak dodal, nyní se burčáky vyrábějí z odrůd Irsai Oliver, Muškát moravský a Müller Thurgau. "Veltlíny a ryzlinky už nejsou na chuť tak dobré, je v nich přece jen i kyselina a burčák z těchto odrůd se již tak dobře nepije," dodal Cícha. Ten odhaduje, že letos si v Blatnici budou lidé burčák užívat až do poloviny října. "U nás bude určitě na blatnickém vinobraní, které chystáme na šestnáctého září. A zdražovat určitě letos nebudeme," ujišťuje Cícha. S cenou nahoru nepůjdou ani ve Strážnici. Tamní Žerotín začal burčák prodávat od prvního víkendu v září. Ochutnat jej mohou zájemci na strážnickém vinobraní.

S prodejem pak nejspíš skončí až koncem října. "Sklízíme ze svých hroznů, a to odrůdy Irsai Oliver a Muškát moravský. Začali jsme přibližně stejně jako vloni," sdělil technolog podniku Ladislav Mrkva.

Ten si letošní kvalitu hroznů také pochvaluje. "Zatím vypadají pěkně, mají i dost cukernatosti i kyseliny. Myslím si, že s burčáky to letos vypadá dobře," doplnil Mrkva s tím, že ve Strážnici tradičně vyrábějí pouze burčák z bílých hroznů. I když je zájem i o ten z červených, do jeho výroby se ve Strážnici jen tak nepustí. "Burčák je pro nás pouze okrajová záležitost, také proto vyrábíme pouze bílé odrůdy. I když je po něm poptávka, není tolik markantní. S výrobou červeného burčáku je více práce," vysvětlil Mrkva.

Červený burčák není mezi vinaři rozšířený obecně. Podle předseda občanského sdružení Búdy Mutěnice Vladimíra Trávníka je to dáno i tím, že červené hrozny potřebují dozrát, a proto bývají později. "Na červený burčák je podle mě škoda hroznů. Navíc je trochu složitější na výrobu," řekl Trávník. Podle něj budou mutěničtí vinaři vyrábět burčák do poloviny října.



Pokračování viz str. 3



Vinaři si pochvalují burčák i úrodu



Dokončení ze str. 1



Pak už jsou jím lidé nasycení," myslí si. Sám přitom varuje před koupí burčáku u silnic. "Jednak je to k tomuto nápoji nedůstojné a také to vzbuzuje velkou nedůvěru, protože pet lahve stojí na slunci často celý den," vzkázal příznivcům kvasících hroznů.

Burčák se může oficiálně prodávat od prvního srpna do třicátého listopadu. Podle mluvčího Státní zemědělské a potravinářské inspekce Pavla Kopřivy ale tyto termíny platí jen ve výjimečných letech. Ten letošní se mezi ně však nezařadí. "Do dnešního dne spadá většina vzorků do kategorie částečně zkvašený hroznový mošt, kdy hrozny pocházejí z jiné země než České republiky. Právě na původ hroznů jsme se tedy v začátku kontrol zaměřili. Analýzy trvají poměrně dlouho. Výsledky prvních odebraných vzorků budeme znát nejdříve v první polovině září. Z toho tedy vyplývá, že na žádná závažná pochybení, která by vedla k zahájení správního řízení, jsme zatím nenarazili," sdělil Kopřiva. Ten doplnil, že na Hodonínsku ve čtvrtek inspektoři zkontrolovali čtyři prodejní místa, u kterých narazili pouze na drobné nedostatky. "Jejich odstranění se vyřešilo na místě," sdělil mluvčí. Podle něj se inspekce v burčákové sezoně zaměří jak na prodejce u silnic, tak i v kamenných prodejnách.



---



prodejní místa Strážnice–prodejna Žerotín, Strážnice–Slovácká vinotéka, Strážnice–Vinařství Dobčákovi, Veselí nad Moravou–Vinotéka Na Karlovce, Milotice–Hotel Vinohrad,Mutěnice–Sklepy Jarošek, Hodonín–Vinotéka víno Sýkora

Zdroj: Slovácko

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína