Proti dani z vína je už 38 tisíc lidí

Nový život

Břeclavsko – Petice proti zavedení spotřební daně na nešumivé víno nespí. Svaz vinařů k jejímu podpisu stále vyzývá na obecních a městských úřadech, vinařských akcích i v malých vinotékách. Těch organizátoři obeslali více než sedm set. V září chtějí s podpisovými archy vyrazit do parlamentu.

"V současné době máme proti zdanění vína nasbíraných přes osmatřicet tisíc podpisů. Přidávají se vinaři, běžní konzumenti i členové vědeckých obcí. Protest můžou lidé podpořit na krajském úřadě Jihomoravského kraje, ale také na internetových stránkách Svazu vinařů," vyzval v minulém týdnu k podpoře tajemník republikového Svazu vinařů Martin Půček.

"Do parlamentu se chystáme v září, kdy mají poslanci předkládat první návrh na zdanění vína," aktualizoval dění ohledně silně diskutovaného tématu Půček.



Kontroverzní návrh



Pokud poslanci návrh schválí, měl by nabýt účinnosti k prvnímu lednu 2014. "Daný návrh má prioritu, podle níž by měl jít do legislativního procesu během několika nejbližších měsíců," sdělil tiskový mluvčí ministertsva financí Ondřej Jakob.

Původní odhady počítaly s protestem na vyšších místech už v červnu. Legislativní návrh zákona, jenž plánuje zdanění tichého vína z nuly na deset korun za litr, na sebe však nechává čekat. Což hraje do karet odpůrcům, kteří předpokládaný počet deseti tisíců podpisů už podstatně překročili. A jména v seznamech stále přibývají.

S kontroverzním návrhem se chce české ministerstvo financí zaměřit na vinaře s produkcí nad dva tisíce litrů ročně. Ze zavedení daně si vláda slibuje přínos do státního rozpočtu přesahující miliardu a tři sta tisíc korun.

Vinaři nejčastěji oponují tím, že by se Česká republika stala jediným evropským vinařským státem, který by nápoj z hroznů zdanil. A nesouhlasí ani s případnými úlevami malým vinařům.

"Je to pouhé matení veřejnosti. Osvobození od daně můžou malí vinaři využívat už teď. Jejich produkce ale nesmí na trh, musí ji zkonzumovat v rodině či s přáteli. V parlamentu pořádně neví, o čem mluví," nebral si servítky Půček.

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína