Blíží se vinobranická hitparáda

E15, 1.9.2010



Praha | Podle starých obyčejů se ve vinařských obcích po svatém Vavřinci (10. srpna) zavíraly nebo také zarážely hory. Po této obřadné slavnosti nesměl nikdo vyjma hospodáře po sedmé hodině večerní vkročit do vinice až do doby, kdy bude povoleno "horným" vinobraní. Vinobraním se vinice opět otevírají a začínají týdny vinařského veselí. Přinášíme tipy na některé podniky, které můžete v příštích dnech navštívit.

Znojemské historické vinobraní



Termín:10. – 11. září



Ústřední postavou vinobraní bývá král Jan Lucemburský, který do Znojma v roce 1327 přijel zapít zdařilé státnické jednání ve Vratislavi. Tuto událost připomene historický kostýmovaný průvod. Slavnosti doprovodí i bohatá hudební produkce.



Pálavské vinobraní (Mikulov)



Termín:10. – 12. září



Pálavské vinobraní patří mezi ta s největší tradicí u nás. Poprvé se konalo už v roce 1947. Během toho letošního proběhne na zámku také II. mistrovství ČR v rozeznávání vůní ve víně.



Vinobraní v botanické zahradě (Praha)



Termín:11. – 12. září



Jedinečný výhled na Prahu a skvělá vína, která se neztratí ani na soutěžích v konkurenci nejlepších moravských, jsou těmi největšími lákadly vinice sv. Kláry v areálu botanické zahrady v Troji na svahu nad Trojským zámkem.



Mělnické vinobraní



Termín:17. – 19. září



Mělnické vinobraní patří mezi ta největší, která můžete navštívit v Čechách, a napovídá tomu i jeho třídenní trvání. Program probíhá tradičně na několika pódiích: hlavní scénu najdete na náměstí Míru, country ve Fibichově ulici, šermířské souboje, dobové tance a kejklíři opanují stejně jako řemeslná díla a jarmareční scéna prostor u Masarykova kulturního domu.



Karlštejnské vinobraní



Termín:25. a 26. září



Obnovené Karlštejnské vinobraní se koná pravidelně od roku 1996 vždy, až na povodňovou výjimku v roce 2002, poslední zářijový víkend. Vinobraní je slavností nejenom vína a kulinářských zážitků, ale vstupem historickou branou se návštěvník rázem přenáší do doby Otce vlasti Karla IV.



kol

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína