K obří kvasince přibyl do knihy rekordů a kuriozit i obří hrozen

Tisková zpráva, Město Hustopeče

HUSTOPEČE - Od pátku 20. srpna mají Hustopeče druhý zápis v knize českých rekordů a kuriozit. K největší zvětšenině živého organismu – pomníku kvasinky vinné - přibyl do knihy českých rekordů i největší hrozen révy vinné, který je ozdobou nového kruhového objezdu při vjezdu z dálnice do Hustopečí.

Jedná se o absolutní rekord, který bude zanesen v databázi rekordů a kuriozit České republiky,“ řekl nám Michal Juryčka z Agentury Dobrý den Pelhřimov, která tuto knihu eviduje. „Výška hroznu je 197 cm, včetně stopky a jeho váha jedna tuna. V nejširším místě má obvod 353,5 cm. Je složen z 225 bobulí tří různých velikostí. Obvod největší bobule měří 47,5 cm. Vzorem pro plastiku byla odrůda André.“ Se zápisem hustopečského hroznu do knihy rekordů byl spokojen i jeden z jeho duchovních otců, hustopečský místostarosta pro víno Jiří Teplý: „Zpočátku jsme ani nepočítali s tím, že by to byl český rekord, ale dnes jsme rádi, že ke kvasince přibyl i hrozen. A kdybych mu měl něco popřát, tak by to bylo určitě to, aby byl svědkem, co nejmenšího počtu havárii,“ dodal s úsměvem Teplý.

Autorem myšlenky osadit kruhový objezd plastikou hroznu i jejím výrobcem je umělecký kovář Petr Zajíc z Hovoran. „Věděl jsem, že tu byl návrh osadit kruhový objezd živým vinohradem, ale mě se zdálo, že by vinohrad v zimě působil moc smutně a tak jsem navrhl, že udělám pro Hustopeče jeden obří kovový hrozen,“ prozradil nám jak vznikl nápad na obří plastiku Petr Zajíc. „Vyráběli ho dva chlapi dva měsíce a mám z něho radost. Obdivovali ho již návštěvníci Stavebního veletrhu v Brně i lidé, kteří kolem něj projížděli v Hovoranech, kde byl dočasně umístěn. A všem se líbil.“

Tak jako každá významná plastika, musel být i hustopečský hrozen slavnostně pokřtěn. Za jeho kmotry byli vybráni trojnásobný mistr světa v ledním hokeji František Pospíšil, ředitel Vinařského fondu ČR Jaroslav Machovec a nedávný ministr financí Eduard Janota. „Je to moc pěkná brána nejen do Hustopečí, ale i do zdejšího vinařského kraje. Myslím si, že i tento hrozen bude lákat hosty do Hustopečí na dobré víno, zábavu a také za dobrým byznysem,“ popřál svému kmotřenci s úsměvem exministr Janota.

Hustopeče 20. 8. 2010
Zbyněk Háder, Kateřina Kopová

{fotogalerie foto_aktuality_1868}

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína