Víno lákalo hvězdy

Nový život, 5.4.2007

Za svými kamarády na jižní Moravu do Velkých Bílovic přijela v sobotu herečka Iva Janžurová.

Zúčastnila se tu společenských akcí v rámci dne Putování za vínem a vzhledem k řadě srdečných uvítání bylo zřejmé, že tu není poprvé.

Navštěvujete tento kraj také soukromě nebo jen v rámci společenských povinností?

'Mám tu mnoho přátel a velmi si přeji, abych měla víc času poznat blíže tento kraj. Zatím se to tak z devadesáti procent děje jenom ve snu. Soukromému výletu brání především mnoho práce v divadle, ale až se to jednou podaří, tak si to budu užívat.

Místní vinaři Vás řadí mezi znalce a také jste členkou pražského sdružení Dámy vína, jaká je jeho činnost?

Sdružení sestává ze čtyř vinařských profesionálek nebo poloprofesionálek a já jsem tam amatérskou ozdobou. Dámy říkají, že mám talent, já se tomu bráním, ale pravda je, že mám k vínu ohromnou lásku a chutná mi to. Víno si šetřím jako poklad pro sváteční chvíle. V rámci Dámy vína si zveme obchodníky se zahraničními víny a srovnáváme. Nedávno to bylo Španělsko, Argentina a před časem jsem našla zalíbení v Burgundských vínech, která mají, podle mého názoru, blízko k Moravě. Ochutnáváme vína z celého světa, ale nejhezčí je stejně vždycky ten návrat k vínům z jižní Moravy, je to náš dobrý domov a to bez jakéhokoliv lichocení.

Máte své oblíbené víno?

Dneska se to tady v Habánských sklepích chystám překoštovat, ale mým dlouhodobě oblíbeným vínem je zdejší Rulandské modré. V Mikulově mám ve vinotéce svatého Urbana svou soukromou kóji, kde mám řadu svátečních lahví s vínem, ale nemám ani čas z nich upíjet, tak stárnou. Možná z nich bude jednou dobrý archív.


Dagmar Humpolíková



Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína