Vinaři čekají na certifikaci

Znojemské noviny, 9.2.2007

Vína loňského slibného ročníku právě v těchto dnech stáčí vinaři na Znojemsku do lahví.

Zatím však nevědí, zda a kdy na ty nejvydařenější budou moci lepit etikety se známkou ověřené kvality VOC. Ministerstvo zemědělství nyní posuzuje žádost o povolení hodnotit kvalitu a udělovat označení vína originální certifikace, kterou sdružení vinařů muselo podat už potřetí.

' Nestihli jsme jeden termín, proto jsme v lednu museli podat žádost znovu.

Ministerstvo má na vyřízení zhruba měsíc, potom budeme vědět víc. Poté svoláme valnou hromadu a seznámíme vinaře s posledním vývojem,' řekl předseda sdružení VOC Znojmo Jiří Hort.

' V našem státě všechno dlouho trvá. Úřady pracují pomalu, vůbec když jde o novinku, s níž nemají zkušenosti,' poznamenal jednatel Eko Hnízdo František Popp. Přínos označení vidí především v tom, že pomůže zlepšit a rozšířit povědomí o znojemských vínech. ' Prodej vinou nárůstu dovozů po vstupu do EU stagnuje, proto je společná propagace velmi důležitá. Jistě osloví tu část zákazníků, kterým záleží na kvalitě,' dodal Popp.

Další vinaře mrzí, že kvůli víc než rok trvajícím úředním peripetiím ztrácí náskok, který na začátku měli. ' Na Znojemsku jsme se dohodli a sdružení podle nového vinařského zákona založili mezi prvními, teď tuto výhodu můžeme ztratit,' řekl sklepmistr vrboveckého vinařství Waldberg Pavel Filipovszki.

Za prospěšné pro velké i malé vinaře považuje zavedení VOC šéf šatovského Znovínu Pavel Vajčner. ' Pro všechny je cenná společná propagace, pro menší vinaře je to i významnější podpora prodeje než třeba pro nás,' uvedl Vajčner. Hlavní překážka pro schválení znojemského sdružení podle něj pominula. ' Spor o to, zda mají být i menší oblasti pro VOC, anebo celá Morava, je již minulostí. A právě Znojemsko je přímo ukázkový příklad menšího, ale plně účelného regionu,' dodal Vajčner.

Znojemští vinaři založili své sdružení před téměř dvěma lety. Využili změn vinařského zákona, které po vzoru řady dalších zemí zavedly označování typických krajových vín splňujících řadu náročných kritérií pro kvalitu vína a původ hroznů. O schválení stanov a pravidel pro hodnocení vín usilují na ministerstvu zemědělství půldruhého roku. ' Věřím, že letos už naše snaha povede k cíli a na etikety se označení VOC dostane už pro vína z loňského ročníku,' řekl Hort. Vinaři budou patrně do hodnocení přihlašovat zejména veltlínské zelené či sauvignon, které ve viničních tratích například kolem Vrbovce či Hnízda dozrály do vysoké kvality.


MARTIN MOŠTĚK

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína