Vína se povedla

Znojemský deník, 11.12.2006

Díky nádhernému až neskutečně krásnému podzimu se letos podařilo vypěstovat hrozny s optimálním poměrem cukru a kyselin.

Milovníci vín si tedy přijdou na své. Připustil to i ředitel Lechovických vinných sklepů Ivan Kalaš.

Budou ta letošní vína opravdu tak excelentní, jak slyšíme ze všech stran?

Vína vyrobená z hroznů z našich vinic jsou plná a harmonická, s intenzivními ovocnými tóny, které jsou velice žádané a svědčí o skutečné kvalitě jak hroznů, tak technologických postupů. Budou zařazena v kategorii přívlastkových vín, a to převážně pozdních sběrů. Takže, když to shrnu, může jít zase o mimořádný ročník.


Mladá vína jsme už ochutnali kolem Martina. Kdy dozrají a budeme moci tedy srovnávat s předchozími ročníky?

Srovnávat a v plné kvalitě vychutnávat už budeme v únoru na slavnostním lisování slámového vína, které se koná v prostorách našeho sklepa.


Vinic kolem sídla vašeho podniku opět přibylo?

Víno roste na dvěstětřiceti hektarech. Jsme největší pěstitelé vinné révy ve znojemské vinařské oblasti, což nám umožňuje právo užívat dle vinařského zákona označení " Plněno vinohradníkem". Znamená to také, že si hlídáme kvalitu od výsadeb až po naplnění lahví.


Blíží se vánoce. Lidé mají k sobě blíž. Zvete je i vy do vašich sklepů?

Již tradičně se každý rok před vánočními svátky scházíme k ochutnávce vín z naší produkce v Cafe Muzeum. Akce se uskuteční patnáctého prosince v pět odpoledne. K vínům bude připraveno například opékané selátko nebo zabijačkové hody. Chybět nebude ani vánoční strom na nádvoří, který již tradičně zdobí děti ze Základní školy Václavské náměstí. K ochutnávce bude vyhrávat cimbálová muzika.

(ac)

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína