Na pražském vinobraní poteče moravské víno

Mladá fronta Dnes, 21.10.2006

Dobu, kdy se v pražském podhradí pěstovalo i stáčelo víno, chtějí připomenout o víkendu na Pražském hradě.

Je to rarita, která nemá v žádném evropském městě obdoby: ve středověku vyrostlo v Praze na dvě stovky vinic a pár desítek malých viničních tratí tu zůstalo doposud. A co víc - některé se obnovují. To je i osud vinice Jižní zahrady.

Starobylou tradici se Hrad letos rozhodl obnovit, a vinobraní je tak současně oslavou první novodobé sklizně vinné révy, ze které bude vyrobeno originální víno z Pražského hradu.

"Zdejší víno se ale teď o víkendu ochutnávat nebude, letos se sklízelo, tak musí ještě zrát. Na degustaci bude až příští rok," vysvětlila Adéla Douchová z Kanceláře prezidenta republiky.

Místo hibernalu z Pražského hradu, bílé odrůdy s jemnou vůní a kyselinou typu Ryzlinku rýnského, ochutnají lidé vína z typických moravských oblastí.

"Představí se velkopavlovické Habánské sklepy, Šatov, Bzenec a Mikulov. V nabídce bude víno, sekt i burčák. Nejen pro děti se bude točit čerstvě vylisovaná hroznová šťáva, vyrobená přímo na místě replikou historického lisu," upozornila Adéla Douchová.

Návštěvníci vinobraní se seznámí s tradicí pěstování vinné révy a výroby vína, s průvodcem mohou projít vinici v Jižních zahradách. Vinobraní zpříjemní také hudba z doby Karla IV.

V Míčovně bude umístěna jedinečná výstava nástrojů a pomůcek sloužících při výrobě vína v různých historických obdobích v Čechách i na Moravě.

Vstup na výstavu v Míčovně i komentované prohlídky jsou zdarma. Vinobraní v Královské zahradě potrvá po oba víkendové dny od 11 do 17 hodin.


(bo)

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína