Kniha o českém a moravském vinařství získala elitní cenu

iDnes.cz, 18.10.2006

Publikace Nová encyklopedie českého a moravského vína získala cenu Mezinárodního úřadu pro révu a víno jako nejlepší dílo své kategorie. Za šestasedmdesát let, co úřad tyto ceny uděluje, bylo česká kniha vyznamenána poprvé.

Cenu v Paříži v pondělí převzal Vilém Kraus, který stál v čele kolektivu autorů, a zástupci edičního domu Praga Mystica, který publikaci vydal.

V dalších kategoriích byly oceněny knihy z vinařských velmocí Francie, Španělska a Itálie. Ceny předával slovenský diplomat František Lipka, který už dvanáct let stojí v čele odborné poroty Mezinárodního úřadu pro révu a víno (OIV).

Lipka řekl, že na české publikaci se mu líbilo grafické zpracování i systematický text, který komplexně pojímá celou danou problematiku. Porota je vždycky ráda, když může ocenit dílo napsané v takzvaně menším jazyku, řekl Lipka, který byl v pondělí do čela poroty zvolen na další tři roky. Slovenské knihy o víně ocenila OIV už třikrát.

Vilém Kraus, kterého řada vinařů považuje za nejvýznamnějšího českého vinařského odborníka 20. století, řekl, že jej ocenění velmi potěšilo. Vyznamenané dílo je podle něj odpovědí na rostoucí zájem o víno v České republice.

"Zájemci jsou stále erudovanější, hodně cestují, poznávají cizí vína a našich si mnohdy tolik necení. Tak bychom chtěli podporovat to, že naše vína mají dnes vysokou úroveň. Jejich kvalita se stále zlepšuje a máme předpoklady k tomu, aby naše vína, v první řadě bílá, byla na světové úrovni," řekl.

Problém červených je podle něj v tom, že potřebují delší dobu stárnutí a že mladé české vinařské podniky nejsou kapitálově tak silné, aby si mohly dovolit velkou rezervu lahvových vín.

O "renesanci" vinařství v Čechách, na Moravě a na Slovensku mluvil i Lipka. "Máme dnes několik desítek menších výrobců, kteří jsou opravdu vynikající a jejichž vína jsou srovnatelná s nejlepšími odjinud z Evropy. Zvlášť se to týká suchých bílých," řekl Lipka, který byl posledním československým a prvním slovenským velvyslancem v Jugoslávii a později slovenským velvyslancem ve Francii a v Belgii a Lucembursku.

Kraus řekl, že sám se snaží přispívat k lepší kvalitě českých vín i jako šlechtitel, a připomněl vlastní vyšlechtěné barvířky Neronet. Stejně jako Lipka ale neprozradil, které víno má nejraději.

"Pro mě je nejzajímavější to nové, co vzniká a co bude mít jednou perspektivu," řekl dvaaosmdesátiletý odborník, který strávil podstatnou část života na Mendelově zemědělské a lesnické univerzitě v Brně.

ČTK

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína