Leží na slámě a čeká na lis

Mladá fronta Dnes, 16.12.2005

Slámové víno se lisuje až na jaře. Vinařská lahůdka nabírá na síle

Novosedly - Vinaři se z vinic přestěhovali do sklípků. Hrozny jsou sklizené, netradičně brzy i ty pro ledové víno. Jejich majitelé už také ochutnali první výsledky své práce. Jediné, co ještě čeká na vylisování, je slámové víno. Jeho šťáva bude v hroznech téměř do jara.

Na místo, kde leží, vedou jen dřevěné schůdky. Po jejich zdolání se návštěvníkovi rozprostře ohromný půdní prostor. Dobře větraná a hlavně hlídaná plocha těsně pod střechou budovy vinařství Petra Marcinčáka v Novosedlech skýtá desítky metrů dlouhá plata. Jsou naštosovaná v délce 60 metrů v patrech nad sebou a celkem tvoří až kilometr délky. Jsou pokryta slámou, na které leží sesychající hrozny pro budoucí vinařskou lahůdku.

Dlouhodobé ležení na slaměném loži má za cíl zbavit hrozny přebytečné vody přírodní cestou. Důvodem je zvýšení koncentrace cukrů, kyselin a dalších minerálů obsažených v hroznových bobulích. "Výjimečnost těchto vín je dána náročností výrobní technologie, při které je zapotřebí nejen mnoha vinařova umu, ale také ruční práce," popisuje známý vinař. Slámové víno v takovém rozsahu vyrábí možná jako jediný ve střední Evropě. "Leží tady nyní asi čtyřiadvacet tun hroznů. Bude z toho nějakých dva a půl tisíce litrů vína," komentuje.

Zákon ukládá minimálně tříměsíční sesychání hroznů pro slámové víno. Hrozny vinaře z Novosedel budou sesychat až půl roku. "Ze zákona musímít minimální cukernatost při lisování 27 stupňů. Já ty hrozny suším tak dlouho, aby měl vylisovaný mošt cukernatost kolem pětačtyřiceti až šedesáti stupňů," doplnil.

Vinařský zákon umožňuje pouze tři postupy vysoušení hroznů. Kromě technologie výroby slámového vína i pomocí ušlechtilé plísně botrytis cinerea při výrobě výběrů z cibéb či pomocí mrazu při výrobě ledových vín.

Budoucí vinařské lahůdky nejsou kvůli náročnosti výroby nijak levnou záležitostí. "Cena je někde kolem sedmi až osmi set korun za třetinku," uvádí Marcinčák.

Sladkou specialitu zájemce nekoupí v běžných obchodních řetězcích. "Poputují do restaurací, vinoték, specializovaných prodejen a do soukromých archivů," dodal vinař.



Foto popis: JAKO V BAVLNCE. Josef Vlček z Vinařství Marcinčák kontroluje hrozny určené pro slámové víno.

Foto autor: FOTO: MAFA - RADEK MIČA



Regionální mutace| Mladá fronta DNES - jižní Morava

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína