Slunce dělá s dozrávajícími hrozny divy

www.idnes.cz, 8.9.2005

Sluníčko, které se v posledních dnech stará o nádherný začátek podzimu, dělá radost vinařům. Zvyšuje totiž obsah přírodního cukru v hroznech. Bobule jsou už nyní velmi kvalitní a vinaři zřejmě nechají část odrůdy pro pozdní sběry či dokonce ledová vína.

Hlavní sklizeň révy ještě nezačala, protože je podle odborníků škoda toho nevyužít. Začátek sklizně se předpokládá na konec září, ale hlavní vinobraní bude během října," řekl účastníkům odborného setkání na festivalu Znojemský hrozen tajemník Svazu vinařů České republiky Martin Půček.

Slunce podle něj dělá s hrozny divy a kvůli dostatku vody z prázdninových srážek jsou bobule řádně nalité a také velmi dobré kvality. Vinaři proto opět zřejmě ponechají část hroznů na vinicích až do listopadu, aby z nich dostali vína těch nejvyšších kategorií.

"Sklizeň začne sběrem ranějších odrůd, Müller Thurgau, Veltlínské červené rané, Veltlínské zelené a Modrý Portugal," vyjmenoval Půček.

Koncem 90. let vinice zaujímaly kolem 11.500 hektarů. V roce 2000 pak začalo hromadné vysazovaní vinohradů za významné podpory státu. Současná registrovaná plocha je asi 19.200 hektarů.

Letos vinaře potrápila peronospora, neboli plíseň révová, což se zřejmě projeví ve zvýšených nákladech na ochranu vinic. Kdo ale podle Půčka zvládl nutná agrotechnická opatření, může se těšit na kvalitní a dobře zaplacenou úrodu. Stále větší potíže však pěstitelům působí špačci, kteří jsou každým rokem agresivnější. "První nálety byly zaznamenány již v polovině srpna a šlo o zcela nezralé hrozny," upozornil odborník.

Připomněl také, že mladá vína z letošní úrody poprvé společně pedstaví vinaři pod značkou Svatomartinské. Tu získal v srpnu vinařský fond a umožní její využití daleko vyššímu počtu výrobců.

Vinaři předpokládají, že se značka stane v Česku obdobným fenoménem jako francouzské Beaujolais. První otevírání lahví nového vína se uskuteční každoročně 11. listopadu v 11:00 na slavnostních akcích v Brně a Praze a ve vybraných vinotékách a restauracích po celé zemi, uzavřel Půček.

pal, ČTK

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína