Znojemský hrozen - naším mottem je pohoda

Prosperita, 27.7.2005

Zdá se to neuvěřitelné, ale Znojemský hrozen 2005 vstoupil do svého sedmého ročníku. Letos se uskuteční od 4. do 8. září. Tento Mezinárodní festival televizních a rozhlasových pořadů a reklamních spotů o gastronomii se stal mezi odborníky i veřejností příjemným pojmem.

V programové skladbě bude zachována struktura tří soutěžních akcí - televizní pořady, rozhlasové pořady, reklamní spoty. Cílem je získávání partnerů v těch zemích, které se dosud festivalu nezúčastnily a zachování účasti v těch stávajících. A sekci reklamních spotů spojit s reklamním trhem.
U doprovodných programů hodlají organizátoři zachovat to, co se osvědčilo a stalo se již tradicí - výstavy organizované ve spolupráci s galerií VIVO, Českou a Slovenskou unií karikaturistů i společnou akci s Městským úřadem a znojemskými školami. Dále budou pokračovat veřejné projekce v kině Svět, zkoumá se možnost uspořádání přehlídky celovečerních hraných filmů s gastrotematikou uváděných ve večerních termínech pro nejširší veřejnost. Zachovány budou rovněž projekce pro odbornou veřejnost, novináře a hosty festivalu, prezentace moravských vín a soubor odborných seminářů.
Ředitele festivalu JUDr. Ladislava Jíši jsem se zeptala:
Každý ročník Znojemského hroznu má nějakou novinku. Jaká bude letos?
Změnili jsme radikálně koncepci doprovodných akcí na Masarykově náměstí.
Přišli jsme s nápadem na tzv. "Národní dny"- tzn. na prezentaci zemí svými specialitami v jídle a pití s kulturní produkcí a promítáním tématických filmů. Každý festivalový den, mimo středy, v 16.00 hodin zahájí Národní den velvyslanec příslušného státu.
V pondělí 5. září půjde o Mongolsko, které zde postaví dokonce nefalšovanou jurtu, v úterý
6. září o Slovensko a ve čtvrtek o Vietnam.
Ve středu 7. září bude soutěžní přehlídka kuchyní Thajska, Bulharska, Švýcarska, Holandska a Francie.
Novinkou jsou též večerní projekce celovečerních filmů s gastro tématikou, jako je třeba film Velká žranice.
Osvědčuje se rovněž nově vzniklá spolupráce s festivaly ANIFEST a TOUR FILM.

Také termín je trochu jiný, než jsme bývali zvyklí. Proč?
Festival bude již podruhé první týden v září, tedy týden před Znojemským historickým vinobraním. Jak z důvodu přípravy, tak z důvodu vymezení a svébytnosti obou akcí se to osvědčilo.

Kolik se již přihlásilo snímků? Je nějaký z nich skutečně unikátní?
K 20. červnu je přihlášeno 128 snímků ze 14 zemí v televizní sekci. Unikáty jsou zejména pořady z Jihoafrické republiky a Argentiny, a to jak svým pojetím, tak i exotickou kuchyní. Vřele doporučuji ke shlédnutí při projekcích ve znojemském hotelu PRESTIGE v době festivalu.

Počítáte letos s odbornou prezentací vinařů a pivařů? Jak bude probíhat?
Ano, počítáme. V součinnosti s Ministerstvem zemědělství ČR a Českým svazem pivovarů a sladoven půjde o "Perspektivy českého piva v rámci EU" ve středu 7. září v hotelu PRESTIGE a ve spolupráci s Vinařským fondem ČR se mohou zájemci těšit na "Kulatý stůl" k vývoji našeho vinařství a vinohradnictví, a to v úterý
6. září v sále Znojemské Besedy.

U příležitosti Znojemského hroznu se hojně připíjí a ochutnává. Nevznikla již receptura na nějaký nový míchaný nápoj právě na počest vašeho klání? Třeba vinný střik Duhový hrozen ze Znojma. nebo něco na ten způsob? Neuděláte k tomu "podsoutěž"?
Je to dobrý nápad. Duhový hrozen jako vinný střik .. To je bezva. I když někteří vinaři vinné střiky příliš nemilují. Každopádně je to pro nás podnět včetně možnosti interní soutěže našich partnerů.

Jídlo a pití je věčné téma a český člověk rád jí a popíjí. A protože je kreativní a má vždy dostatek fantazie, ztvárňuje hodování a vše, co s ním souvisí, až po zdravou výživu. Čím jste letos motivovali soutěžící, aby se přihlásili?
Tato otázka platí spíše pro sekci rozhlasovou a částečně i pro sekci reklamních spotů. Zde máme většinou české příspěvky, zatímco u televizní sekce je tomu opačně, kdy základem jsou pořady zahraniční. A právě u řady zahraničních producentů má festival již své jméno a dobré renomé.
Naším mottem je pohoda a pohoda a to platí. Vidíte, jde o tři P.
děkuji za vaše odpovědi
Eva Brixi

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína