Moravské a české víno je stále dostupné ve vinotékách a na e-shopech

Restriktivní opatření, která nás mají především chránit před pandemií koronaviru, bohužel tvrdě dopadla i na moravské a české vinaře a možnosti prodeje jejich vín. Řada vinařů ale i spotřebitelů v současných omezeních tápe. Hlavní ale je, že prodej vína, které je legislativně považováno za potravinu, je i nadále možný prostřednictvím vinoték, e-shopů a maloobchodní sítě s potravinami.

Nejjednodušším, ale často opomíjeným způsobem, jak si pořídit moravské a české víno je on-line nákup. Mnoho vinařů má vlastní e-shopy, které prakticky bez omezení vína rozesílají. O tento druh prodeje hlásí zvýšený zájem, navíc není nijak omezen, je moderní a pro spotřebitele nejpohodlnější. Základním a tradičním místem prodeje vína jsou pak vinotéky. Víno je z hlediska zákona potravina a vinotéky jsou provozovny potravin, takže se na ně, až na jedinou výjimku, nevztahují současná omezení. Tou výjimkou je konzumace vína v prodejně. Pokud ale nedochází ve vinotéce ke konzumaci a vína se prodávají pouze balená v obalu pro spotřebitele (láhve a bag in boxy), jde jednoznačně o prodej balených potravin. Dále je pak možný nákup vína v obchodních řetězcích, které dnes již nabízejí velký výběr kvalitních moravských a českých vín.

Zásadní propady zaznamenali hlavně menší moravští a čeští vinaři, kteří nemají takové možnosti prodávat vína prostřednictvím obchodních řetězců. „Možnosti prodeje již hotového, nalahvovaného vína se velmi zhoršily zejména pro malé a střední vinaře, kteří svůj obchod realizují hlavně v gastronomii a přímým prodejem. Gastronomická zařízení jsou úplně uzavřená, soukromí klienti velmi omezili své nákupy. Záleží, jak dlouho budou tyto distribuční kanály zcela zavřené, ale pokud to potrvá měsíce, pak bude řada vinařů řešit existenční problémy,“ komentoval dopad současných omezení na vinaře JUDr. Tibor Nyitray, prezident Svazu vinařů. 

Kromě podpory moravského a českého vinařství v maloobchodní síti je tak zejména pro menší vinaře klíčové, aby se jim podařilo zvýšit tržby ve vinotékách a prostřednictvím e-shopů. Z hlediska státu by vedle všeobecné podpory podnikatelů a živnostníků a náhrad ekonomických ztrát našim vinařům nejvíce pomohla tolerance k nemožnosti splnit všechny administrativní povinnosti, kterých je enormní množství, alespoň do doby, kdy se vrátí úřady do standardního režimu. Investiční podpora ze strany státu by pak měla směřovat také do nových výsadeb, které zajistí produkci, péči o krajinu a zaměstnanost v dalších letech.

„Vinařský fond o neomezeném prodeji vín ve vinotékách a možnostech nákupu v e-shopech průběžně informuje, zároveň apelujeme na preferenci moravských a českých vín jako formu podpory našich vinařů. Velký prostor pro informování svých zákazníků o možnosti koupit moravská a česká vína ve vinotékách a na internetu mají i sami vinaři prostřednictvím svých komunikačních kanálů,“ komentuje stav Ing. Jaroslav Machovec, ředitel Vinařského fondu a dodává: „Jsem přesvědčen, že moravské a české vinařství aktuální situaci a měsíce následující zvládne. Prvotřídní produkty, které vyrábí, mají všechny předpoklady pro to, aby se jim dařilo za všech okolností.“

Další výraznou ranou pro naše vinaře je pak zákaz pořádat tradiční košty, soutěže, degustace a festivaly. Tyto akce jsou nejen obchodní příležitostí, ale hlavně základním propagačním a marketingovým nástrojem a slouží k jejich přímému kontaktu se zákazníky. Brzy snad nastane situace umožňující uvolnění restrikcí, protože vína ročníku 2019 jsou již připravená k prodeji a vinaři by je rádi svým zákazníkům a milovníkům vína představili.

Soubory ke stažení

Moravské a české víno je stále dostupné ve vinotékách a na e-shopech
doc, 71168

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína