Jarní cesty za našimi víny

Snad i ti nejzapálenější lyžaři netrpělivě vyhlížejí první hřejivé sluneční paprsky a zelenající se krajinu, kdy cestování nabere zase úplně jiný rozměr, třeba ten vinařský. Radost z vína se už dávno neomezuje pouze na posezení ve sklepě nebo návštěvu koštů a degustací. Fanoušci moravských a českých vín chtějí čím dál častěji trávit čas aktivně, na čerstvém vzduchu, něco zažít a přitom se třeba něco i dozvědět. A je to právě začátek jara, který chuť vyrazit do míst, kde víno vzniká, umocňuje. Pro mnohé je to vůbec to nejkrásnější období v roce.

jaro

Aktivit, které lze ve spojení s vínem podniknout na jaře tzv. venku je pak poměrně široká škála. Často se také různě prolínají a díky tomu není třeba složitě vybírat a hledat kompromisy. Vybrali jsme tak pro vás tři, které byste rozhodně měli vyzkoušet. Jedná se o jednoduchou návštěvu vinic, sportovnější cykloturistiku a oblíbenou vinařskou akci. 

Rozhledny

Stezka

Nejjednodušší je určitě vyrazit na procházku někam mezi vinice a těšit se z probouzejícího se života, z rašení révy či okolních peckovin zatím sice bez listí, ale zato v plném květu. Proč si to ale nějak nevylepšit? Během uplynulých let vyrostla mezi vinohrady celá řádka rozhleden, které umožnují zhlédnout celou krásu vinařské krajiny s nadhledem. Často jsou doplněny informačními tabulemi, které popisují s větší či menší mírou detailu, co se v zorném poli nachází. Návštěvníci se tak mohou dozvědět kromě názvu vinice a pěstované odrůdy také třeba, jaká flóra a fauna se v okolí vyskytuje, nebo bližší identifikaci jednotlivých dominant ve výhledu. Možná že nejvíce, ale určitě nejznámější naleznete na Velkopavlovicku. U obce Kobylí se nachází rozhledna, která má podobu stezky nad vinohrady, v těsné blízkosti Velkých Pavlovic pak rozhledna Slunečná, Mandloňovou rozhlednu zase naleznete východně od Hustopečí, nad obcí Boleradice se tyčí rozhledna Nedánov, na kopci nad obcí Starovičky zase rozhledna U Obrázku, rozhlednu Dalibor můžete navštívit v Zaječí nad vinařstvím U Kapličky, Akátovou na kopci u Židlochovic a Maják mezi obcemi Rakvice, Zaječí a Přítluky. Rozhledny ve vinicích jsou ale samozřejmě i v ostatních vinařských podoblastech, např. na Slovácku je to Radošov, nebo na Mikulovsku rozhledna U Křížku v Drnholci.

Vinařské stezky a cyklostezky

Cyklo

Příjemné jarní počasí přímo vyzývá k tomu vytáhnout zaprášené kolo, vyrazit někam do přírody a věnovat trochu času pohybu na tom nejčistším vzduchu. Na jižní Moravě pak najdete celou řadu vinařských cyklostezek, prostřednictvím kterých se můžete vydat za vínem, sportem a nádhernou přírodou v jednom. Unikátní 1 200 km dlouhá síť značených cyklostezek protkává území všech jihomoravských vinařských podoblastí. Trasy jednotlivých okruhů jsou perfektně zpracovány do map s informacemi o jejich délce, výškovém profilu a stavu povrchu. Stačí si tedy jen vybrat ten správný okruh, vzhledem třeba k fyzické zdatnosti nebo toho, co všechno chcete vlastně cestou vidět. Na každé trase je nespočet vinařských, ale také historických nebo uměleckých zajímavostí, které stojí za to navštívit a poznat. A pokud neholdujete zrovna cyklistice, tak můžete vyrazit klidně pěšky. Na jižní Moravě se nachází také dost vinařských naučných stezek, které dopřejí milovníkům vína a turistiky strávit příjemné chvíle při cestě tzv. po svých.

Otevřené sklepy

otevrene sklepy

Po zimě se také pomalu začíná plnit kalendář vinařských akcí. Ne, že by se v zimě nic nekonalo, ale přece jen spolu s hezkým počasím roste i jejich počet. Velmi vyhledávanou akcí, která spojuje víno a možnost trávit chvíle více venku jsou pak otevřené sklepy. Otevřené sklepy nebo také putování pro sklepech a sklípcích jsou jednou z nejrozšířenějších a nejoblíbenějších vinařských akcí, díky kterým se milovníci vína ve stylové atmosféře seznamují s víny různých vinařů jednoho regionu. A nemusejí to být jen zapálení znalci, najdou se mezi nimi i lidé, kteří si chtějí užít pohodový den a zažít něco nového. Součástí bývají také prohlídky vinic, takže se návštěvníci dostanou i do přírody. Na Moravě je více než 300 vinařských obcí a ve většině z nich otevřené sklepy v rozličných podobách rádi pořádají i několikrát do roka a považují je za jednu z hlavních událostí sezony. Začátkem jara se konají třeba ve Strachotíně, Valticích, v Mutěnicích, Perné nebo Kobylí.

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína