„Perlení v ústech má až nebesky hladivý pocit“, říká o tradičně vyráběných sektech národní sommelierka

Když se láme rok, lítají špunty. Proto jsme vyzpovídali Národní sommelierku Kláru Kollárovou, jednoho z nejpovolanějších lidí u nás, kteří rozumí šumivým vínům, sektům. Umožnila nám proniknout do podstaty chuti tohoto oblíbeného nápoje.

sekt
Od čeho se odvíjí chuť šumivého vína? Od jeho odrůdy?

Důležitá je samozřejmě použitá odrůda, ale více než u tichých vín je důležitá i metoda výroby, která s sebou nese styl aroma i chutě. Metoda výroby rovná se tomu, jak víno získává své perlení.

Můžete stručně popsat pár možností, jak tento proces probíhá? A jak se to projevuje na chuti?

Rychlejší, a tím pádem ekonomičtější je metoda charmat, kdy se CO2 dostává do vína tzv. sekundární fermentací ve velké nerezové tlakové nádobě. U takto vyrobených vín očekáváme více svěžesti a ovocnosti, přímočarost a jednoduchost. Použijeme-li aromatičtější odrůdu, více se zde projeví její typické aroma než ve vínech vyrábějící se tzv. tradiční/traditionelle metodou, která se využívá pro šumivá vína nejen v oblasti Champagne. V tomto případě CO2 víno získává také sekundárním kvašením, ale děje se tak v konkrétní lahvi, kterou držíte právě v ruce.

Jak dlouho takto vyrobená šumivá vína zrají ve sklepě vinaře?

Zákonná lhůta je minimálně 9 měsíců, ale mnohdy je to více než rok, někdy i dva tři. Díky tomu se utvářejí jiné nazrálejší aromatické profily, chuť je zaoblená a perlení v ústech má až nebesky hladivý pocit.

Podle čeho poznám, kde víno zrálo? Zda ve velké nerezové nádobě, nebo v lahvi?

Rozdíl bychom měli vyčíst z etikety, ale většinou to poznáte už na první pohled – podle ceny. Vždyť jen z časového a manipulačního pohledu musí stát druhé víno výrazně více než první. Ale pozor… kvalitu nebo „nekvalitu“ najdeme v obou produktech. 

Kromě metody výroby hrají roli při výběru šumivého vína také jeho sladkost nebo suchost. Jak je to s obsahem cukru a značením?

Nenechme se zmýlit, protože terminologie vzhledem k překladu může být matoucí. Hledáte-li suchá vína, nakupujte v kategorii brut nature (0-3g/l), extra brut (do 6 g/l) nebo brut (do 12 g/l).

Mezi suššími šumivými víny jste nezmínila „extra dry“. Je tedy sladší?

Ano, přesně tak, i když logicky bychom usuzovali opak. Kategorie extra dry je spíše sladšího charakteru (má 12-17g/l) a věřte, že rozdíl je chuťově znatelný. Kategorie dry (17-32 g/l), demi-sec (32-50 g/l) a doux (nad 50 g/l) jsou již opravdu sladké.

Můžeme konkurovat s našimi moravskými a českými šumivými víny/sekty třeba francouzským, italským?

V posledních letech se s našimi sekty se doslova roztrhl pytel! V letošním finále soutěže Salon vín 2023 postoupilo z 2. kola hned 45 vzorků, a navíc od mnoha vinařů. Leaderem segmentu šumivých vín je Bohemia Sekt. Doporučuji vína z řady Prestige Brut, která je výlučně z našich hroznů, nebo ultra suché Chateau Radyně. Vedle gigantů se nenechala zahanbit i menší vinařství - Obelisk, Thaya, Kamil Prokeš, Proqin, Vinné sklepy Zapletal nebo Chateau Valtice. Mnozí skvělí producenti se ale soutěží neúčastní, a proto mějte oči otevřené. Šumivá vína z moravské i české produkce dobývají svět.

To jsou skvělé zprávy! A jaké pokrmy šumivá vína dokonale doplňují?

Šumivá vína a sekty jsou díky perlení ideální jako aperitiv, protože podpoří chuťové pohárky a povzbudí hlad. Tím to ale nekončí. Ušlechtilá šumivá vína, která leží delší dobu na svých kalech v lahvi, zvládnou klidně celé menu - od krémové polévky přes rybu nebo třeba pečenou křepelku. Některé sekty se vyrábějí také rychlým lisováním pouze modrých hroznů. Značíme je jako Blanc de noir neboli bílé z modrých. Díky použitým odrůdám mají plnější chuť s výraznější ovocností, a tak si je můžeme dát i k pokrmům z masa a hub. A to je značka ideál.

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína