Masterclass na téma VERMUT s národní sommelierkou, Ondrou Kopičkou a Honzou Stávkem

Navštívené
Chci navštívit
Oblíbené

O akci

Přednáška a degustace na specifické téma vermutů. Součástí bude kvalifikovaný výklad o výrobě tohoto specifického produktu za účasti vinaře Jana Stávka a Ondřeje Kopičky, který je tvůrcem premiových vermutů v ČR.
  • Datum
    říjen 21, 2025
  • Město
    Praha
  • Popis místa
    sídlo Asociace sommelierů ČR, Hotel Regina

Kontakty

Další popis

Seminář povede národní sommelierka ČR pod hlavičkou Národního vinařského centra. Základem masterclass je degustace vhodně zvolených vín na toto specifické téma, které odprezentují variabilitu vybraného tématu. Součástí bude i kvalifikovaný výklad na téma výroby tohoto specifického produktu za účasti Jana Stávka, ale především Ondřeje Kopičky, který je tvůrcem prémiových vermutů v ČR.
Důležitým bodem masterclass bude důraz na lokálnost a jedinečnost produktů, která je navázaná na danou lokalitu/vinici a její specifický terroir. Ten totiž ovlivňuje i výskyt bylin, které by měly tvořit bázi nápoje spolu s kvalitními hrozny samozřejmě. Ochutnáme typické produkty ze zahraničí v porovnání s těmi lokálními a poukážeme na možné výrobní styly a jejich specifika.

LANDCRAFT
Landcraft je řemeslný lihovar, který se soustřeďuje na pěstování vlastních bylin a sběr toho, co příroda nabízí. Hlavním cílem Ondry a Petra je dostat do láhve krajinu, což je pojetí, které se blíží filozofii terroiru tak, jak ho chápou vinaři. Většina vermutů tu vzniká díky spolupráci s vinaři a vinařkami. Místo cukru se tu sladí medem, místo potravinářského lihu se tu používá ušlechtilý vinný destilát. Všechny vermuty leží delší dobu v dubových sudech.

Z dílny Landcraftu ochutnáme:
JEPTIŠKY (vermut z klášterní vinice a klášterních bylin)
BERGAMUT (vermut hořčený pelyňky a bergamotem)
KARLA (terroirový vermut z vinice Veselý)
DRUID (vermut z bylin, které uctívali Keltové)
BITTER ORANGE (stejný postup jako vermut, ale místo vína je použitá pomerančová šťáva)
OŘECHY A VIŠNĚ V ČOKOLÁDĚ (jiný způsob likérového hořčení)

Program:
- Teorie výroby a její historie
- Důležitost bylin a jejich terroir
- Degustace inspirativních vermutů od nás i ze zahraničí
- Dohromady 15 vzorků vín

Cílová skupina: vinaři, sommelieři, barmani a odborná vinařská veřejnost

Projekt se koná s podporou Vinařského fondu a za přispění Národního vinařského centra.

Navštívené
Chci navštívit
Chybí vám zde vaše akce?
Přidat akci
Potřebujete upravit údaje u této akce?
Upravit akci

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína