Seminář povede národní sommelierka ČR pod hlavičkou Národního vinařského centra. Základem masterclass je degustace vhodně zvolených vín na toto specifické téma, které odprezentují variabilitu vybraného tématu. Součástí bude i kvalifikovaný výklad na téma výroby tohoto specifického produktu za účasti Jana Stávka, ale především Ondřeje Kopičky, který je tvůrcem prémiových vermutů v ČR.
Důležitým bodem masterclass bude důraz na lokálnost a jedinečnost produktů, která je navázaná na danou lokalitu/vinici a její specifický terroir. Ten totiž ovlivňuje i výskyt bylin, které by měly tvořit bázi nápoje spolu s kvalitními hrozny samozřejmě. Ochutnáme typické produkty ze zahraničí v porovnání s těmi lokálními a poukážeme na možné výrobní styly a jejich specifika.
LANDCRAFT
Landcraft je řemeslný lihovar, který se soustřeďuje na pěstování vlastních bylin a sběr toho, co příroda nabízí. Hlavním cílem Ondry a Petra je dostat do láhve krajinu, což je pojetí, které se blíží filozofii terroiru tak, jak ho chápou vinaři. Většina vermutů tu vzniká díky spolupráci s vinaři a vinařkami. Místo cukru se tu sladí medem, místo potravinářského lihu se tu používá ušlechtilý vinný destilát. Všechny vermuty leží delší dobu v dubových sudech.
Z dílny Landcraftu ochutnáme:
JEPTIŠKY (vermut z klášterní vinice a klášterních bylin)
BERGAMUT (vermut hořčený pelyňky a bergamotem)
KARLA (terroirový vermut z vinice Veselý)
DRUID (vermut z bylin, které uctívali Keltové)
BITTER ORANGE (stejný postup jako vermut, ale místo vína je použitá pomerančová šťáva)
OŘECHY A VIŠNĚ V ČOKOLÁDĚ (jiný způsob likérového hořčení)
Program:
- Teorie výroby a její historie
- Důležitost bylin a jejich terroir
- Degustace inspirativních vermutů od nás i ze zahraničí
- Dohromady 15 vzorků vín
Cílová skupina: vinaři, sommelieři, barmani a odborná vinařská veřejnost
Projekt se koná s podporou Vinařského fondu a za přispění Národního vinařského centra.
Vinařské novinky do schránky