Dny svatomartinských vín v Českém Krumlově

Navštívené
Chci navštívit
Oblíbené

O akci

Tradiční otevírání prvních mladých vín spojené s příjezdem sv. Martina na náměstí Svornosti v Českém Krumlově. První víno roku společně otevřeme a ochutnáme v 11 hodin a 11 minut.
  • Datum
    11. listopadu 2022 - 18. listopadu 2022
  • Město
    Český Krumlov
  • Popis místa
    náměstí Svornosti

Kontakty

Další popis

Svátek svatého Martina patřil již v historii k jednomu z nejoblíbenějších v roce. Tento den byl spojován nejen s příchodem prvního sněhu, ale také s pravým posvícením se vším, co k němu patří. Tradice Svatomartinského vína sahá až na dvůr císaře Josefa II., kdy bylo zvykem připíjet si na den svatého Martina poprvé novým vínem. V tento den totiž vinařům, kteří hospodařili u větších sedláků, končila služba. Její pokračování se na další rok dojednávalo při skleničce prvního vína z podzimní sklizně a nad chutnými pokrmy.

K tomuto svátku neodmyslitelně patří dobře vykrmená a upečená svatomartinská husa obvykle podávaná s houskovým nebo bramborovým knedlíkem a červeným zelím. I k té se mimochodem pojí hned dvě legendy. Podle jedné se jí proto, že husy svatého Martina při kázání rušily, a proto nyní odpykávají trest na pekáči. Druhá říká, že Martin byl tak skromný, že se před volbou biskupem skrýval v husníku, ale husy ho svým štěbetáním prozradily. Na svatomartinskou tabuli patří také tradiční rohlíky plněné mákem nebo povidly a samozřejmě již zmíněné, ať už červené či bílé, mladé víno, které se k pokrmům české kuchyně výtečně hodí. Svatomartinské oslavy jako čas dobrého jídla a pití přetrvaly až do současnosti.

Jedenáctý den listopadu přijíždí dle tradice Martin na bílém koni a přiváží s sebou nejen první sníh, ale také první víno roku. Tímto začíná v Českém Krumlově Svatomartinské hodování a vybrané místní restaurace nabízejí Svatomartinské víno nebo husu.

Navštívené
Chci navštívit
Chybí vám zde vaše akce?
Přidat akci
Potřebujete upravit údaje u této akce?
Upravit akci

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína