50 let odrůdy Johanniter, bílého PIWI-průkopníka

Bílá vína s názvem „Johanniter“ mohou asociovat u konzumentů spíše souvislost s církevním Řádem johanitů (maltézských rytířů) a sítí jejich nemocnic. Ve skutečnosti je tomu jinak. Tímto názvem PIWI odrůdy révy byla vzdána čest jejímu šlechtiteli ze Státního vinařského institutu Freiburg, kterým byl Dr. Johannes Zimmermann. Pan Zimmermann navázal při šlechtění této odrůdy na práci svého dědy, který již v roce 1939 zkřížil Pinot gris s Chrupkou bílou. (Chrupka bílá byla tehdy v Bádensku nejčastější odrůdou.)

V červnu 1954 opylyl květenství tohoto keře francouzskou rezistentní odrůdou Seyve-Villard 12.481. Tím získal dobrého donora rezistence proti padlí révy, který získal označení FR 589-54. S ním v dalších desetiletích pilně křížil různé evropské odrůdy, aby dosáhl jejich vyšší odolnosti vůči houbovým chorobám. To se mu nakonec podařilo v roce 1968, kdy použil odrůdu Ryzlink rýnský jako matku a FR 589-54 jako otce. Semenáč dostal označení FR 177-68. O jeho výběr a následnou registraci v roce 1997 pod názvem Johanniter se zasloužil následovník Dr. Zimmermanna, Dr. Norbert Becker.

Odrůda Johanniter je velmi zajímavá pro vinaře a její víno zase pro konzumenty. Přesto je v Německu zatím málo rozšířená, pěstuje se na ploše mírně přesahující 100 ha. Jinak se pěstuje i ve Švýcarsku, Rakousku, Belgii a Nizozemsku. Není tak náročná na stanoviště jako Ryzlink rýnský, postačují jí polohy jako odrůdě Müller Thurgau. Dává pak zde pravidelné výnosy mírně vyšší než Ryzlink rýnský, s vysokou cukernatostí. Vinohradníkům se líbí její střední vzrůstnost a vzpřímený růst letorostů, především však odolnost proti mrazu a padlí. Běžně vyžaduje 2 až 3 ošetření biopřípravky, což je zajímavé především pro biopodniky. Tím je odrůda Johanniter extrémně šetrná k životnímu prostředí. V chladných regionech jako jsou Belgie a Nizozemsko se po ryzlinkové matce projevují vysoké kyseliny.

Německá vína z této odrůdy jsou příjemně ovocitá s jemným aromatem po hruškách, akátovém květu nebo ananasu, zpravidla při vyváženém obsahu kyselin. V severní Itálii lehce přezrává, pak má nižší kyseliny a aroma jablečno-kalvádosové. Německá vína odrůdy Johanniter se většinou pohybují v rozsahu suchých až polosuchých a jsou univerzálním doplňkem jídla. V poslední době jsou oblíbená i jako základní víno pro secco a sekty s dlouhodobým potenciálem ležení. Zajímavé jsou rozdíly mezi ročníky: v chladných letech se jeho chuť podobá Ryzlinku rýnskému, v teplých letech jemnému Pinot blanc. Je rovněž dobrým ukazatelem terroir – bylinné aroma vzniká na vápenitých půdách s lasturami a květinové na půdách písčitých. Vína z této odrůdy získávají medaile na mezinárodních soutěžích, např. na soutěžích Bioweinpreis nebo PIWI Weinpreis.

Čas ale nelze zastavit, i šlechtitelé objevili kvalitu odrůdy Johanniter a použili ji k dalšímu křížení. Její děti musí ještě projít zkouškami. Pro odrůdu révy vinné neznamená padesátka žádný věk. Srdečné blahopřání mladistvé odrůdě Johanniter!

Veitshöchheim, září 2018

Josef Engelhart, president, překlad Jiří Sedlo, vicepresident, oba PIWI international e.V.

https://www.piwi-international.de/de/

 

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína