Video: Velké Pavlovice a opilé sklepy

Pokud zavítáte do velkopavlovické vinařské podoblasti, tak byste rozhodně měli navštívit i Velké Pavlovice, podle kterých se oblast jmenuje. Velké Pavlovice jsou jednou z nejvýznamnějších a zároveň také nejznámějších vinařských obcí na Moravě.

Zajímavostí, která při návštěvě Velkých Pavlovic budí nejvíce pozornosti, jsou jednoznačně tzv. Opilé sklepy. Tyto trochu atypické sklepy vznikly jako propagace a podpora vinařství v regionu. Postaveny byly v roce 2012, a jedná se tedy o moderní stavby, které slouží převážně pro ubytování. Víno se zde nevyrábí, ale ve Velkých Pavlovicích je i řada sklepů, kde je možné posedět.

Kromě tzv. Opilých sklepů se ve Velkých Pavlovicích nachází mnoho dalších zajímavostí. Jednou z nich je určitě Šlechtitelská stanice vinařská, která byla založena na počátku 20. století. Byly zde vyšlechtěny mnohé dnes již běžné odrůdy révy vinné, hlavně André, Aurelius nebo Pálava. Mezi vinicemi se nachází rozhledna Slunečná připomínající keř révy vinné, která je vyhledávaným cílem při návštěvě Velkých Pavlovic. Zapomenout také nesmíme na Vinné sklepy Františka Lotrinského, nejstarší historické sklepy se stářím více než 250 let.

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína