Víno z České republiky na první pohled

Prakticky každému se někdy stalo, že se na první pohled moravské nebo české víno ukázalo při bližším přečtení etikety jako víno zahraniční.

Při množství různých vín v obchodní síti není úplně jednoduché rozeznat na první pohled naše vína, tedy ta s původem hroznů v České republice, od těch dovozových. To se teď ale mění. K této záměně už nebude docházet, protože ta naše, moravská a česká vína budou povinně značena známým symbolem skleničky v národních barvách. Už při letmém pohledu na láhev tak bude okamžitě jasné, které víno pochází z České republiky.

Používaný logotyp má podobu výseče ze známého loga Vína z Moravy, vína z Čech v podobě skleničky v národních barvách na bílém poli a je umístěn shora záklopky na hrdle lahve nebo v hlavním zorném poli etikety.

Značení používala řada vinařů už během posledních dvou let, ale až do letošního roku šlo o značení dobrovolné, a neplatilo tak, že všechna neoznačená víno pocházejí ze zahraničí. S novelou vinařského zákona, která vstoupila v platnost 1. dubna letošního roku, se toto označení stává povinným a jednotným pro všechna vína s garantovaným původem v České republice. S označením se budeme setkávat nejen u přívlastkových vín, ale i u vín zemských, pro jejichž výrobu byly použity hrozny vypěstované v Čechách a na Moravě. Značení se tedy týká i všech Svatomartinských vín počínaje ročníkem 2017.

Cílem nového značení je nejen lepší orientace zákazníků při nákupu moravských a českých vín, ale také ochrana jejich konzumentů a zároveň podpora všech poctivých výrobců. Z průzkumů veřejného mínění i podle informací vinařů vyplývá, že zákazníci preferují moravská a česká vína a vnímají je ve srovnání se zahraniční konkurencí jako kvalitnější. Proto je třeba dát jim garanci a tou je právě toto společné označení. Značení tak zabrání praktikám matoucím zákazníky a přiživujícím se na dobré pověsti moravských a českých vín.

Nejedná se o náš vynález. Obdobné značení už nějakou dobu existuje u našich sousedů na Slovensku a v Rakousku. Obě země ho mají povinné a spotřebitelé si na něj rychle zvykli. Vnímají ho pozitivně a jako usnadnění pří výběru a nákupu vína. Vinařský fond a Svaz vinařů se u těchto států inspirovali, když v roce 2015 připravili pro vinaře projekt dobrovolného značení vín jednotným označením vycházejícím z ochranné známky Vína z Moravy, vína z Čech. Po náročnějším procesu se pak od letošního roku podařilo značení zakotvit jako povinné ve vinařské legislativě.

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína