Kam vyrazit ZA VÍNEČKEM

Konec léta s sebou přináší vinobraní, tradiční slavnost vína, která má u nás dlouholetou tradici. Jeho pořádání se udržuje především ve vinařských oblastech, ale vínem žije i Praha.

ZNOJEMSKÉ VINOBRANÍ

(Znojmo, jižní Morava)

Vůbec nejslavnější vinobraní je nejspíš znojemské. Je to tradiční slavnost vína, při které se rozezní zvony a bubny a otevřou se výstavní síně. Během Znojemského vinobraní víno i burčák potečou proudem, těšit se můžete i na středověká divadla a historickou tržnici s řemesly.

Kdy: 16.-18. září

MĚLNICKÉ VINOBRANÍ

(Mělník, střední Čechy)

Mělnické vinobraní je třídenní tradiční městská slavnost, na které ochutnáte nejen mělnické víno a burčák, ale užijete si i příjezd Karla IV. s družinou, ohňostroj, řemeslné stánky a pouťové atrakce. Mělník slibuje opravdu bohatý kulturní program.

Kdy: 16.-18. září

KARLŠTEJNSKÉ VINOBRANÍ

(Karlštejn, střední Čechy)

Dvoudenní slavnosti vína se uskuteční za účasti císaře Karla IV., císařovny a jejího doprovodu. Na zdejší vinobraní se můžou těšit i děti, pro které je připravený bohatý program, rytířské turnaje a rytíři v plné zbroji na koních i bez nich. Dospělí ocení především nabídku vín, burčáku a spousty dalšího občerstvení.

Kdy: 24.-25. září

LITOMĚŘICKÉ VINOBRANÍ

(Litoměřice, severní Čechy)

Jde bezesporu o největší společensko-kulturní akci na severu Čech. Pyšní se zde nejširší nabídkou burčáku ze všech vinařských oblastí v republice a bohatým kulturním programem pro celou rodinu. Tradiční řemeslný jarmark doprovodí průvod v čele s králem Karlem IV. Vidět a slyšet můžete hudební a divadelní program na sedmi různých scénách.

Kdy: 16.-17. září VALTICKÉ VINOBRANÍ

(Valtice, jižní Morava)

Jihomoravské Valtice chystají tradiční vinařskou slavnost s kulturním programem, krojovaný průvod Valticemi, prodej burčáků a vín, jarmark a nebude chybět ani večerní taneční zábava.

Kdy: 30. září až 1. října

VINOBRANÍ NA GRÉBOVCE

(Praha)

Vinobraní na Grébovce je svátkem vína v bezprostřední blízkosti autentické historické vinice Grébovka u Náměstí Míru. Dobré víno, burčák, dobové občerstvení a výrobky tradičních řemesel a ohňostroj jsou malým výčtem toho, nač se jako návštěvníci akce můžete těšit. Hlavní program slavností sklizně vinné révy se už devět let odehrává v prostředí jednoho z nejkrásnějších parků na území metropole.

Kdy: 24. září

BZENECKÉ VINOBRANÍ

(Bzenec, jižní Morava)

Bzenecké krojované vinobraní je vinařská slavnost ve městě Bzenecké Lipky. V jejím průběhu budete mít možnost seznámit se s historickými tradicemi našich předků, zhlédnout nádherné slovácké kroje a poslechnout si všudypřítomnou lidovou muziku. Čeká vás přehlídka domácích i zahraničních vín, průvod městem i přehlídka folklórních souborů a muzik.

Kdy: 16.-17. září

z malých vinařs tví

Velká vína

Kromě velkých slavností nejznámějších značek můžete navštívit i sklepy a sklípky malých a středně velkých vinařství. Jejich produkci v supermarketech nenajdete, zaměřte se proto na vinotéky, nebo si udělejte výlet přímo ke zdroji.

VINAŘSTVÍ VALIHRACH

(Kašnice, jižní Morava)

Skvělá vína z produkce vinařství Valihrach získala ocenění doma i v zahraničí. Ze světových soutěží ve Francii a v Bruselu získala místní vína dokonce zlaté medaile.

Výroba vinařství Valihrach je zaměřena na přívlastková a archivní vína.

Zakladatel vinohradu Josef Valihrach je dvojnásobným držitelem titulu Vinař u Viroku České republiky.

VINAŘSTVÍ PETRA SKOUPILA A

(Velké Bílovice, jižní Morava)

Rodinná tradice a historie výroby vína Skoupilů je spjata s regionem Velkých kých Bílovic. Tato mimořádná vína můžete žete ochutnat ve Vinařském domě v původním vodgasskou vinném sklípku a zažít moderní gastronomii ve spojení s tradiční moravskou kuchyní. A když budete chtít, můžete se te tu i stylově ubytovat.

Zdroj:

  Blesk pro ženy
Datum vydání: 12.9.2016
Odkaz: http://zena.blesk.cz/

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína