Studenti umí propojit víno s jídlem

Přiřadit vhodné víno k určitému jídlu není vůbec jednoduchá záležitost. Tento nelehký úkol si zvolily jako maturitní projekt studentky čtvrtého ročníku oboru hotelnictví a turismus z SOU a SOŠ Přímětická ve Znojmě.

Michaela Stuchlíková, Jitka Komárková a Romana Hlaváčková si pro tento kulinářský počin vybraly zajímavé prostory, Krásný sklep v Novém Šaldorfu. A protože připravit tak náročný gurmánský zážitek je vskutku velký oříšek, přizvaly si na pomoc své kamarády z oborů kuchař – číšník a cestovní ruch. Jako hosté a zároveň i hodnotitelé byli pozváni ředitelé různých znojemských organizací, škol i státní správy, pedagogové a učitelé odborného výcviku z Přímětické. Podívat se na tento projekt přišel i emeritní ředitel školy František Kotouč a bývalý vedoucí učitel odborného výcviku Milan Zeť.

Každého hosta při vstupu studentky přivítaly a nabídly sklenku šampaňského. Poté byli návštěvníci usazeni ke slavnostní tabuli. Podávalo se pětichodové menu, které se skládalo z předkrmu (carpaccio z marinované řepy s gratinovaným kozím sýrem), dále to byl silný vývar z hovězí hrudi s brunoise zeleninou a jako hlavní chod následoval kančí hřbet se šípkovou omáčkou a bramborové pyré. Před moučníkem byla vhodnou vsuvkou variace sýrů raclette a gorgonzola. Sladká tečka na závěr, čokoládová pěna s brandy, pak celé menu završila. Ke všem pokrmům se podávala vhodná vína od regionálních vinařů, pouze jedno víno pocházelo z Francie. Mezi jednotlivými chody probíhala prezentace na téma "Snoubení vín s pokrmy". Studentky si připravily pro hosty i soutěž. Návštěvníci také vyplnili dotazník, který se týkal tohoto maturitního projektu. Příjemným doplňkem večera byla i živá hudba. Na závěr proběhlo vyhodnocení soutěže a předání ceny. Každý host pak dostal při odchodu na památku malý dárek.

"Tento maturitní projekt patřil k jednomu z nejzdařilejších. Všem, kteří se na něm podíleli, patří velké díky. Jsem rád, že máme tak šikovné studenty. Naši školu reprezentují jako praví profesionálové. O jejich budoucnost ve skutečném životě se vůbec nebojím," komentoval práci studentů ředitel školy Libor Hanzal.

Zdroj: Znojemský deník
Datum vydání: 25.1.2016
Odkaz: http://znojemsky.denik.cz/

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína