Valtický zámek ožil hudbou, vínem i dobrotami. Bez hranic

Při druhém ročníku festivalu se organizátoři drželi více při zemi. Mají ale velké plány

reportáž

Valtice – Je slyšet hudba a po náměstí se mezi stánky pohybuje nezvykle moc lidí se slamáky na hlavách. A skleničkami vína v ruce, což ale ve Valticích není zase až tak nic neobvyklého. Je sobota odpoledne a ve městě pokračuje druhým dnem festival nazvaný Víno bez hranic.

K druhému ročníku akce patří právě festivalový klobouk. A také přesun ochutnávek z náměstí do zámeckých jízdáren. "Opravené je vidím dnes poprvé. Jsou opravdu nádherné," rozhlíží se po jízdárnách například Břeclavan František Schulz.

Atmosféru si užívá společně s manželkou a její sestrou. "Předevčírem jsme se vrátili z dovolené. Azjistili jsme, že je ve Valticích tento festival. Dlouho jsme tady nebyli, tak jsme si řekli, že vyrazíme, podíváme se na jízdárny a něco pochutnáme," těší se Schulz.

Závody či výstava

Na výběr má stejně jako ostatní vína ze tří rakouských a osmi moravských vinařství. Známé valtické značky doplňuje poprvé například velkoněmčické rodinné Vinařství U Samsonů. "Musím přiznat, že jsme čekali o něco víc lidí. Dopoledne jich bylo opravdu jen pár, chodit začali až odpoledne. Ale není to zase tak špatné, někteří se po ochutnání vrací kupovat celé láhve," usmívá se jeden z majitelů vinařství Jaroslav Samson. A nalévá skleničku dalšímuz příchozích.

To velkobílovický vinař František Zapletal se proplétá i s rodinou mezi desítkami návštěvníků. "Jsme tady vlastně náhodou, přijeli jsme se podívat na zámek. Každá taková akce je dobrá, když sem přijedou lidé, potřebují mít nějakou náplň. Pak se budou vracet. A možná se podívají i k nám," ví ze zkušenosti muž, který je jedním z organizátorů velkobílovického putování Ze sklepa do sklepa.

Mezitím v zámeckém areálu začíná koncertní část druhého dne. Z pódia baví skupina Countrio, lidé poslouchají a ochutnávají nejrůznější dobroty. Na náměstí pokračuje jarmark a čas od času lze ještě zahlédnout cyklisty na horských kolech se startovními čísly – účastníky závodu Kolo bez hranic. Pestrou nabídku dotváří mezinárodní výstava Rendez­vous v lužním lese v Galerii Reistna.

Spojit zdánlivě nespojitelné se už podruhé rozhodla parta nadšenců, která si Valtice zamilovala. "Loni to moc nedopadlo, sobotní odpolední i večerní program odplavil déšť. Letos jsme se proto rozhodli držet více při zemi. Základní myšlenka, tedy oživit kulturní dění ve Valticích, které jsou plné turistů, ale zůstává," říká Johana Forman z pořádající společnosti Festpro.

O plánech na další rok mluví s neskrývaným elánem. "Pokud se nám podaří získat na festival grant, rádi bychom program konečně rozšířili i na rakouskou stranu. Uvažujeme také o spolupráci se zámeckým divadlem a o několikatýdenním výtvarném sympoziu ve Valticích," odhaluje některé záměry.

Zábava v zámeckém areálu pokračuje. I ochutnávání vín. Countrio střídá Sanitka a mnozí už netrpělivě očekávají čtyřnásobného slovenského Zlatého slavíka Petera Cmorika. Taky bez hranic.

Foto: NA ZDRAVÍ. Jízdárny valtického zámku obsadili v pátek a v sobotu milovníci vín. Srovnávali moravská a rakouská vína, která nabízeli zástupci celkem jedenácti vinařství. Pestrou nabídku dotvářely také sýry a další pochutiny.

Foto: Deník/Michal Šupálek

Zdroj: Nový život
Datum vydání: 27.8.2015
Odkaz: http://www.vlp.cz/nase_deniky/jizni_morava/rovnost-breclav/

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína