Výsledky mezinárodní soutěže vín interspecifických (PIWI) odrůd 2019

Letos v listopadu bylo v Německu hodnoceno 471 vzorků ze 14 zemí. 28 z nich získalo velkou zlatou medaili, 196 zlatou a 198 stříbrnou medaili. Téměř polovina vzorků pocházela z bioprodukce, 17 z 28 získalo velkou zlatou medaili.

Nejlépe ohodnocené bylo biovíno Göcseji Zamatos 2018 (99 bodů) ze slovenského vinařství Víno Hladký v Malých Karpatech. S 98 body následovaly vzorky  Souvignier gris kabinett 2018 suché z biovinařství Jürgen Walz Kaiserstuhl (Německo) a Saphira Barrique 2018 z vinařství Bosshart + Grimm (biovinařství v německém Švýcarsku). Mezi červenými víny získalo velkou zlatou medaili 10 vín. Nejvyšší ocenění (98 bodů) obdrželo 5 vín. UTOPIA 2018 z Chateau Thivin ve francouzském Beaujolais, stolní barikové PIWI-cuvée  víno z odrůd Prior, Chambourcin, Sauvignier gris a Pinotin. Stejný počet bodů získala vína  2016 Réserve biodynamického vinařství Schönhals z Porýní-Hesenska Cuvée Cabertin a Satin noir barrique, Cabernet Cantor barrique 2018 vegan, jakostní víno, z vinařství Wohlgemut-Schnürr v Porýní-Hesensku, stejně jako Regent 2018 pozdní sběr, bio-vegan, z biovinařství Vollmayer z Bádenska, dále  cuvée Cabertin a Satin noir, suché jakostní biodynamické víno 2016 Réserve z vinařství Schönhals (Porýní-Hesensko) a  Nugerolo 2018 (Cabernet Jura), AOC – vegan z vinařství Schmid Stingelin (severní Švýcarsko).

Z České republiky bylo v soutěži 10 vzorků (2,1 %). Zlatou medaili získalo 5 vzorků vín (2,6 % ze všech udělených zlatých medailí). Nejvyšší ocenění (95 bodů) a zlatou medaili získala vína  Laurot 2017-BIO - pozdní sběr, Vinselekt Michlovský, a.s. a Hibernal 2016 - pozdní sběr – bio, František a Hana Mádlovi.  Ze Slovenska pak Hibernal - Pozdní sber, 2018 - bio-vegan, Vino Hruška s.r.o. Zlatou medaili ještě získala vína  Nativa 2017 z firmy Vinselekt Michlovský, a.s. a Rinot 2018 Vinselekt Michlovský, a.s., zemské víno.

Kompletní výsledky jsou k dispozici na adrese https://www.piwi-international.de/en/results-2019.html

Jiří Sedlo/29.12.2019

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína