30. ročník mezinárodní soutěže vín Grand Prix Vinex má vítěze

Ve dnech 26. a 27. dubna 2023 se v Národním vinařském centru ve Valticích uskutečnilo hodnocení jubilejního 30. ročníku mezinárodní soutěže vín Grand Prix Vinex. Odborná porota udělila 51 velkých zlatých medailí, absolutním vítězem se stal Ryzlink rýnský 2021 výběr z hroznů, Terroir Purmice z vinařství Volařík. Slavnostní předání cen proběhne 25. května v prostorách Mendelova skleníku v Brně.

GPV 2023

Letošního jubilejního ročníku mezinárodní soutěže vín Grand Prix Vinex se zúčastnilo celkem 842 vín z 6 zemí. Nejvíce zastoupena byla tradičně vína z České republiky (749 vín), dále pak ze Slovenska (33 vín), Rakouska (32 vín), Maďarska (21 vín), Německa (5 vín) a Itálie (2 vína).

842 vín z 6 zemí

Titul absolutního šampiona soutěže získalo vinařství Volařík z Mikulova se svým Ryzlinkem rýnským 2021, z řady Terroir z viniční trati Purmice v Perné.

Miroslav Volařík, majitel: “Jsme moc rádi. Je to výsledek perfektní práce celého týmu a rukopisu enologa Ondřeje Tichého. Jedná se o výjimečné víno, které získalo ocenění i na dalších soutěžích. Vážíme si toho o to více, že celková kvalita moravských a českých vín neustále roste a konkurence se tak dynamicky zvyšuje. Je to taky velký závazek do budoucna.”

Ondřej Tichý, enolog vinařství: “Jsem dojat! Na pozici enologa jsem teprve rok a tento měsíc je to už 3. šampion! O to víc je potěšující, že se jedná o víno z naší nejvyšší řady, kde se do lahví snažíme promítnout Mikulovsko. Toto je krásný výsledek celého týmu Vinařství Volařík! Děkujeme za něj! :-) Purmice patří mezi naše nejprestižnější tratě, pěstujeme na ní Ryzlink rýnský a Ryzlink vlašský. U tohoto konkrétního vína proběhla delší macerace hroznů (48 hodin) a po prokvašení jsme vínu dopřáli delší čas pro ležení na kvasnicích. Víno je výrazně ovocné, chuti dominuje meruňka, s krásným minerálním závěrem. Hrozny pro toto víno byly částečně botrytické, i díky tomu má víno velmi vysoký extrakt, okolo 29 g/l.“

GPV 2023

Vedle šampiona byli vybráni vítězové kategorií, národní vítězové a nejlepší kolekce vín.

Vína každoročně hodnotí odborná komise složená nejen z českých, ale i zahraničních degustátorů. Letos přijali pozvání degustátoři z Austrálie, Jihoafrické republiky, Spojeného království a Slovenska a body vínům udělovali přes speciální elektronický systém ELWIS, vyvinutý Národním vinařským centrem.

Lubomír Maťák, ředitel NVC:

Při příležitosti 30. ročníku soutěže se namísto tradiční veřejné ochutnávky na výstavišti sejdeme společně s degustátory, vinaři a partnery soutěže na slavnostním galavečeru s předáváním ocenění. Akce proběhne 25. května 2023 v Mendelově skleníku v Brně. Těším se, že se setkáme a ochutnáme vítězná vína nejen s přebírajícími, ale i se zástupci města Brna, Jihomoravského kraje a nám blízkých institucí, Vinařského fondu a Svazu vinařů.

O soutěži:

Grand Prix Vinex je tradiční mezinárodní soutěží vín, kterou organizuje Národní vinařské centrum, o.p.s. Cílem soutěže je každý rok na vysoké úrovni ocenit tuzemská i světová vína zastoupená na středoevropském trhu.

Soubory ke stažení

TZ - 30. ročník mezinárodní soutěže vín Grand Prix Vinex má vítěze
docx, 60102

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína