Darujte cesty za vínem

Už samo ochutnávání a poznávání vína je zážitek, ale když se toto spojí s místy, kde víno vzniká a je často uvedeno přímo jeho výrobcem, jde o zážitek ještě mnohem silnější. Stále více lidí si to uvědomuje, a to je i jeden z důvodů, proč je Jihomoravský kraj po Praze druhým nejnavštěvovanějším regionem České republiky.

Návštěva vinařských obcí, prohlídka sklepů, setkání s vinaři, ochutnávání vína přímo ze sudu nebo procházka po vinohradech se tak jako originální dárek přímo nabízí.

Návštěva vinařských obcí, prohlídka sklepů, setkání s vinaři, ochutnávání vína přímo ze sudu nebo procházka po vinohradech se tak jako originální dárek přímo nabízí. Darovat svým blízkým výlet na jižní Moravu, ať už vícedenní nebo kratší, s návštěvou vinařství, degustací, posezením a výkladem o dané lokalitě a zvyklostech může být dárek i pro dárce. Vždyť kde je psáno, že nemůžete vyrazit spolu?

Samozřejmě to neznamená, že byste se hned po rozbalení dárku zvedli od stromečku a vyrazili. Dárek může mít formu poukazu, kdy budete mít jistotu, že si obdarovaný svůj zážitek užije, ale i vinaři budou rádi, když za své služby utrží dopředu a budou vědět, s kým mohou v sezoně počítat. Takové balíčky jsou tak dnes už poměrně běžné. Poukaz ale může být jen symbolický a program s ubytováním můžete zajistit individuálně.

Vinice

Pokud nemáte jasno, kam byste své blízké vyslali, užitečným pomocníkem při výběru je certifikace služeb vinařské turistiky. Takto označená místa v kategoriích vinařství, vinný sklep, vinotéka, restaurace s vínem a ubytování s vinařskou tematikou garantují splnění stanovených kritérií, a tedy i určitého standardu kvality.

Jedním z nejzajímavějších cílů pro vinařské turisty je Salon vín České republiky. Tato degustační expozice dává možnost po celý rok ochutnávat sto nejlepších moravských a českých vín pro daný rok. Nachází se ve sklepních prostorách krásného valtického zámku, takže se jeho návštěva dá přirozeně spojit i s kulturou a historií. Na výběr je pak z několika degustačních programů. Asi nejoblíbenější je tzv. volná degustace, kdy se po zaplacení paušálního poplatku můžete po dobu dvou hodin procházet po prostorách expozice a libovolně ochutnávat vína, která si také sami naléváte. Další možností je pak řízená degustace se someliérem nebo individuální ochutnávání vybrané kolekce vín s využitím moderního výdejníku vín na základě zakoupených kreditů. V e-shopu Národního vinařského centra můžete zakoupit dárkové poukazy na degustace v Salonu vín.

Ať už ale zvolíte jakoukoliv formu nebo místo pro výlet za vínem v podobě dárku, určitě tím neuděláte chybu a každého milovníka vína potěšíte. Jen si sami odpovězte, kolikrát jste nad cestou za vínem uvažovali, ale nakonec chyběl ten poslední impulz. Vánoční dárek takovým impulzem nepochybně je, protože dárek od Ježíška se neodmítá.

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína