Barrique nebo také barik

Francouzským slovem barrique se označuje sud, který je určený pro zrání vína. Není to ale zas tak jednoduché a rozhodně se tak nemůže nazývat libovolný sud.

Tyto sudy musí být vyrobeny ze dřeva alespoň 70–100 let starých dubů, nejčastěji z dubu evropského nebo amerického. Po výrobě prochází sudy ještě úpravou, tzv. opálením, kdy se jejich vnitřní část vystavuje ohni. Dubové dřevo má široké spektrum žádoucích aromatických látek, které se vypálením ještě umocní. Takto opálený sud disponuje bohatou škálou chutí a aromat, které vínu předává. Zásadní pro jednotlivá aromata je pak teplota, délka vypalování a původ dřeva. Školení vína v barikových sudech ale nemá vliv jen na jejich aroma. Bariková vína mají také větší archivační potenciál.

Není dubový sud jako dubový sud

Barikové sudy mají stanovený objem cca 225 l, protože právě při tomto objemu dochází k optimálnímu kontaktu vína s plochou dřeva. Teprve vína, která alespoň tři měsíce zrála v takto upravených sudech, se mohou označovat jako bariková nebo také barikovaná vína. Sudy se ale smí použít pro výrobu vín pouze třikrát, protože pak potenciál předávat vínu aromata natolik zeslábne, že se víno z takovéhoto sudu už nebude svými vlastnostmi příliš lišit od vín z běžných nebarikových sudů. Starší sudy tak často najdou uplatnění i mimo vinařství, protože se velmi dobře hodí pro výrobu whisky nebo koňaku.

Barik i bez sudu?

Cena barikového sudu začíná cca na 15 000 korunách, a tedy i výroba barikového vína je poměrně složitá a drahá záležitost, a tak vinaři hledali další cesty, jak vínu předat vlastnosti dřeva, aniž by museli tolik investovat. Existují proto i levnější varianty výroby tohoto vína, a to s použitím tzv. chipsů, což jsou opálené dubové piliny, destičky nebo spirály, které se umísťují do vinného moštu. Takto vyrobená vína se ale nesmějí jmenovat bariková. Na druhou stranu označení barrique není ani povinné, takže je možné se setkat s víny vyrobenými řádným postupem, ale bez uvedení označení v názvu nebo na etiketě.

Červená, bílá, moravská

Ačkoliv jsou bariková vína výsadou převážně Francie, čeští a moravští vinaři nezůstávají vůbec pozadu. Stále častěji tak najdeme v nabídce i menších vinařství alespoň jedno barikové víno a řada z nich se na takto školená vína vyloženě specializuje.

Dříve byl tento výrobní proces používán výhradně pro červená vína. Dnes už ale nejsou výjimkou ani bílá, která rozšiřují už tak velmi rozmanitou nabídku moravských a českých vín.

Párování barikových vín s jídlem

Vína zrající v barikových sudech mají specifickou chuť i vůni. Můžete v nich cítit hořkou čokoládu, kávu, karamel, oříšky, vanilku, kouřové tóny a mnohé další zajímavé chutě a vůně.

Bariková červená vína se obecně hodí k červeným masům, hovězímu, zvěřině, masům na grilu, ale také k tvrdým sýrům. Bílá pak k hutným omáčkám a krémovým polévkám, plodům moře, polotvrdým a měkčím sýrům.

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína