Anketa mezi kvevri vinaři

Pustit se do výroby kvevri vín vyžaduje jistou dávku odvahy, zkušeností a znalostí. Zeptali jsme se několika moravských vinařů, co je k tomu vedlo:

Otázka 1: Proč jste se rozhodli pro výrobu těchto vín?

Otázka 2: Čím jsou tato vína pro vás zajímavá nebo zvláštní (nebo co se vám na nich líbí)?

VicanVican rodinné vinařství Mikulov
  1. Na kvevri vínech nás oslovily především dvě věci. Jednak je to úplný návrat ke kořenům, metoda pochází z Gruzie a je stará 8 000 let, takže jsme v úplných prvopočátcích výroby vína. Dále se nám líbí, že se jedná o čistě přírodní vína. Kvalitní surovinu na tato vína musíme pečlivě vybrat již ve vinohradě, protože do výroby již pak zasahujeme pouze minimálně. Díky velkému množství polyfenolů ze slupek se při lahvování používá velmi malé množství síry.
  2. U těchto vín je zvláštní jak celý postup jejich výroby, tak i výsledná chuť a barva. Chutnají velmi odlišně od toho, na co jsme většinou zvyklí. Díky oxidaci, která je také vyšší než u standardně vyráběných vín, je většina lidí přirovnává k sherry nebo portskému vínu. První sklenička často vyvolá spíše rozpaky, ale pokud tomu dáte šanci, tak s každou další objevíte kouzlo tohoto přírodního vína.

Mgr. Lenka Maloňová

DeVinoRodinné vinařství DeVino Chvalovice
  1. Tato vína jsem prvně ochutnal jako vzorky z Gruzie a vůbec mě neoslovila. Až když jsem ochutnal oranžová vína od evropských vinařů, tak jsem si řekl, proč nevyrobit další specialitu (vyrábíme likérová vína), a navíc se mně zamlouvá „návrat ke kořenům“ a práce bez síry.
  2. Mimo výše uvedené je to komplexnost těchto vín a maximální vytěžení toho, co příroda vyprodukuje.

Richard Šemík

LedniceVinné sklepy Lednice, s. r. o.
  1. Motivací bylo vyzkoušet si nejstarší známou technologii výroby vína a vytvořit produkt, který se velmi podobá vínům před tisíci lety. Současně bychom rádi takovými víny upozornili na dnešní odklon od přírodních postupů za cenu expresivity a sterility soudobé produkce.
  2. Tato vína pro mě představují odraz terroiru v nezměněné podobě, jakýsi referenční vzorek. Zajímavost těchto vín tkví také v jejich naturálnosti a rustikálnosti, z toho potom vyplývá jejich obrovský zdravotní benefit.

doc. Ing. Mojmír Baroň, Ph.D.

ValticeCHÂTEAU VALTICE – Vinné sklepy Valtice
  1. Výroba vína je věda jako každá jiná a má i své kouzlo a tajnosti. Musíte ji mít rádi a musíte se neustále vzdělávat, když chcete dělat práci dobře. Proto se pravidelně setkáváme s vinaři jak s našimi, tak i zahraničními a vyměňujeme si své zkušenosti. Když jsme se před lety seznámili s výrobou oranžových vín, velmi nás to zaujalo. Děláme více než 230 druhů vína, takže výroba vína stará více než 8 tisíc let nás pochopitelně zaujala.
  2. Ano, každému vínu sluší příběh. U těchto vín jsme se však ve světě i u nás setkali s nejrůznorodější kvalitou. Někde šlo bohužel jen o příběh, jinde jsme se však setkali s velmi zajímavými víny, která je někdy obtížné pochopit i s ohledem na starou technologii výroby. To byla velká, ale nelehká výzva i pro nás. Jakýmsi „nastavením zrcadla“ naší snahy byl pak zisk ocenění „Velká zlatá medaile Král vín 2018 – vítěz kategorie organických vín“.

Mgr. David Šťastný

Logo s pozadímVína Herzánovi
  1. Filozofií našeho vinařství je pokud možno co nejméně zasahovat do průběhu vzniku a zrání vín. Klademe důraz na přirozený průběh všech biochemických procesů, které jsou se zrodem vína spjaté. Kvevri jsou pro svůj vejčitý tvar a materiál, z něhož jsou vyrobeny, přímo ideální pro výrobu vína cestou minimálních zásahů, s maximálním odrazem kvality sklizených hroznů v hotovém produktu.
  2. Vína z kvevri nám ukazují, jakým vínům se těšili naši předkové. Jsou to vína vyrobená bez použití moderních technologií. Nabízí široké spektrum vůní a chutí. Jsou to velice strukturní a osobitá vína, která svým projevem neunaví. Mohou být rozverná, hravá, ale i vážná či sofistikovaná. Proto se s nimi dá velmi dobře pracovat nejen v gastronomii.

Zuzana Herzánová, DiS.

ProkesKamil Prokeš vinařství
  1. V roce 2015 jsem cíleně navštívil Gruzii a byl jsem fascinován více než 8 000 let starým procesem výroby vína v hliněných nádobách kvevri (qvevri) bez jakéhokoliv zásahu. V roce 2016 jsme s kolegy přivezli zásilku kvevri nádob do České republiky a začali s výrobou těchto vín. A proč jsem se vlastně rozhodl zkusit vyrobit kvevri víno? Působím na Ústavu vinohradnictví a vinařství Mendelovy univerzity a studenty je nutné seznamovat se všemi technologiemi výroby. A jak říkal i prof. Kraus – Nevyzkoušené je nepoznané!
  2. Zajímavá jsou bezesporu svojí dlouhou historií, zvláštní svým nezaměnitelným procesem výroby, kdy jsou hrozny bílých moštových odrůd fermentovány na rmutu a na tomto rmutu bez jakýchkoliv zásahů ponechány i devět měsíců. U těchto vín mám rád jejich přirozený přírodní charakter, aroma je více koncentrované až bylinné či kořenité a chuť je u těchto vín strukturnější, mnohovrstevnatější a s vyšším obsahem taninických látek.

Ing. Kamil Prokeš, Ph.D.

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína