Video: Vydejte se za poznáním mikulovské vinařské stezky

Mikulovská vinařská stezka je jednou s nejkrásnějších cyklostezek vůbec. Stezka měří více než 100 km, takže je pro rekreační cyklisty rozumné rozdělit si ji alespoň do dvou částí.

První polovina vede z Mikulova na Novosedly, pak kolem novomlýnských nádrží a cíl má v Pavlově. Cestou z Mikulova, krásného historického města, se brzy napojíte na mezinárodní cyklostezku Greenways, která je takovou cyklodálnicí. Po nějaké době, cestou mezi vinicemi, dorazíte do Nového Přerova, Mekky cyklistů. Setkává se zde totiž hned 5 významných cyklostezek – Greenways, Mikulovská, Moravská vinná, Praha – Vídeň a Krakov – Vídeň.  Naše trasa vede dál na Novosedly, které jsou vinařskou baštou Mikulovska. Svá vína tu nabízí hned několik známých a špičkových vinařství.  Dalším zajímavým bodem na trase je impozantní vodní nádrž Nové Mlýny, která nás bude doprovázet dalších 20 km až do Pavlova. Cestou se můžeme zastavit a vykoupat nebo se osvěžit dobrým vínem v několika malebných vinařských obcích. Podél břehu nádrže dojedeme až do Pavlova, významné a nádherné vinařské obce.

Druhá polovina trasy nás povede z Pavlova do jednoho z nejkrásnějších míst, které na svých cestách na kole můžete vidět, a to do Lednice. Přesněji do Lednicko-valtického areálu, který je zapsán v Seznamu světového kulturního dědictví UNESCO. Až se pořádně pokocháme, rozjedeme se směrem na Břeclav. Cestou potkáme kromě dalších zajímavých pamětihodností třeba známou vinařskou obec Hlohovec, kde si můžeme prohlédnout sklepní uličky a osvěžit se vínem nebo ochutnat místní speciality. Dalším cílem na trase jsou Valtice s architektonicky skvostným zámkem, kde se nachází i Salon vín se stovkou nejlepších vín pro daný ročník. Pak už se podél hranic, kde se můžete seznámit s historií pohraniční železné opony, vracíme do Mikulova.

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína