Vychutnejte si naše růžová vína!

S přicházejícími teplými dny začíná také sezona moravských a českých rosé. Prosluněné období láká k trávení času venku a ve společnosti a k obojímu osvěžující, ovocitá a lehká růžová vína patří. Užijte si tyto chvíle s přáteli a růžovými víny i vy.

Trefa do růžové

Naše země má výbornou geografickou polohu, což se odráží i v povaze vín, která jsou vyráběna s láskou a péčí vinařů. Jejich příjemná ovocná a květinová vůně i široká škála tónů v jejich chuti spolu dokonale ladí a tato harmonie bývá zpravidla ještě podtržena svěží kyselinkou či příjemným zbytkovým cukrem.

Jak vzniká růžové?

Rosé se vyrábí z odrůd révy vinné plodících modré hrozny, a to nejčastěji metodou krátkého naležení rozemletých hroznů. Po dobu několikahodinového procesu se ze slupek bobulí do vína uvolňuje jen omezené množství červeného barviva. A tak můžeme s nadsázkou říci, že růžové začíná svůj život jako červené, ale poté dále žije jako víno bílé.

Sommelier Marek Babisz doporučuje

Růžová vína se podávají nachlazená (8–12 °C), zpravidla jsou svěží, aromatická, a tak jsou ideální ke konzumaci v teplejších měsících. Z toho vychází i jejich párování s gastronomií, tedy s lehčími úpravami pokrmů, jako jsou saláty, těstoviny a jiné. Výraznější aromatická vína pak skvěle ladí s grilovanými masy, a to nejen bílými a rybami, ale výborně doplní třeba i steaky. Obecně platí, že čím lehčí pokrm, tím lehčí víno a naopak. Vína s vyšším zbytkovým cukrem se hodí spíše k ovocným salátům nebo ke sladším dezertům. Ideální je víno podávat ve speciální sklenici ve tvaru rozevřeného tulipánu. Pokud ji nemáte, postačí ta na bílé víno.

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína