Co musíte vědět o Svatomartinském

Blíží se magické datum 11. listopadu a všichni se již těší na první doušek Svatomartinského vína ročníku 2017. Tradiční svátek svatého Martina a víno se našim vinařům podařilo spojit opravdu mimořádně. Vždyť produkce Svatomartinského vystoupala z nuly až na letošních neuvěřitelných 2 200 000 lahví!

A co tedy od Svatomartinských vín očekávat?

Mohou být bílá, růžová i červená, z našich raných odrůd Müller Thurgau, Veltlínské červené rané, Muškát moravský, Modrý Portugal, Svatovavřinecké a Zweigeltrebe. Z těchto odrůd proto, že u nás dozrávají dříve a vinaři z nich zvládnou včas vyrobit kvalitní víno.

Je ale jasné, že takové víno se ve sklepě skoro neohřeje. Bílá a růžová jsou extrémně ovocná a svěží. Stejně tak červená vína, která se velmi často připravují metodou tzv. karbonické macerace. To je speciální způsob, jak z modrých hroznů vyrobit červené víno bez macerace na slupkách. Díky tomu jsou i červená vína extrémně ovocná a sametová, bez tříslovin a je vhodné podávat je lehce nachlazená.

Aby mohl vinař opatřit lahev svého vína známkou Svatomartinské, nestačí jen chtít a připojit se k této obnovené tradici. Pod touto značkou lze vyrábět pouze vína vybraných raných odrůd. Odrůda ale není všechno. Důležité také je, aby vína byla suchá a měla odpovídající kvalitu a vlastnosti, jako jsou právě svěžest a ovocitost. Na to každoročně dohlíží odborné komise, které rozhodnou, zda dané víno odpovídá požadavkům a může známku Svatomartinské používat.

Svatomartinská vína jsou označena známým logem Martina na koni, a to na etiketě, kam se známý motiv přesunul ze záklopky či šroubového uzávěru lahve. Na jeho původním místě bude symbol skleničky v národních barvách, jak od letošního roku určuje vinařská legislativa.

Abyste si však mohli vychutnat přirozenou svěžest mladého vína, měli byste jej spotřebovat nejpozději do jara, poté by víno mohlo začít ztrácet svoji výjimečnou chuť.

Svatomartinské víno a vůbec celý svátek svatého Martina se pojí s mnoha akcemi v různých podobách na celém území Moravy a Čech, ve větších městech i na malých vesnicích. Svatomartinské slavnosti jsou dnes společenskou událostí, kterou vyhledává stále více lidí. Na různých místech můžete navštívit slavnostní otevírání Svatomartinských vín, různé městské slavnosti, slavnosti žehnání vínu, jarmarky a trhy, posvícení, poutě, průvody a hlavně košty a ochutnávky mladých vín.

Svatomartinské a vše s ním spojené se těší takové oblibě, že si dnes mnoho lidí dělá vlastní svatomartinské oslavy. Nakoupí si různé druhy vín, upečou husu, připraví další pochutiny a s přáteli sedí, povídají si, jedí, popíjejí mladá vína a dobře se baví.

Více informací o Svatomartinském

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína