Ve Znojmě pokřtí vinobus, zaveze lidi do devatenácti vinařství

Novinkou letošní turistické sezony na Znojemsku bude vinobus, který zájemce na trase dlouhé 66 kilometrů zaveze na 15 zastávek s 19 vinařstvími. Slavnostní křest vinobusu se uskuteční ve Znojmě 8. května na Festivalu vína VOC Znojmo.

Novinkou letošní turistické sezony na Znojemsku bude vinobus, který zájemce na trase dlouhé 66 kilometrů zaveze na 15 zastávek s 19 vinařstvími. Slavnostní křest vinobusu se uskuteční ve Znojmě 8. května na Festivalu vína VOC Znojmo. Novinka, která nabízí 32 míst pro cestující a 20 míst pro kola, má lidi přilákat do místních sklepů a ukázat jim také krásy regionu.

Pořízení vinobusu stálo 3,5 milionu korun. Sdružení na něj získalo milionovou dotaci z kraje, který bude po dobu tří let přispívat na provoz každoročně 300 tisíc korun. "Město Znojmo nám bude po dobu tří let dávat 200 tisíc. Je nám jasné, že vinobus nebude hned zcela zaplněný, takže proto raději počítáme s roční ztrátou 800 tisíc korun, kdy by vinobus využil na celou jízdu pouze jeden člověk. Vše jsme spočítali, abychom to byli schopni utáhnout," uvedl předseda vinařského sdružení František Koudela. Dodal, že sdružení chce projekt udržet po dobu deseti let.

Vinobus bude jezdit třikrát za den v pátky, soboty a neděle, od června do půli září pak bude jezdit každý den. Cena jízdného za celý okruh je 110 korun, při přepravě mezi určitými zastávkami je cena 30 korun. Zájemci mohou umístit na vozík za vinobusem kolo, bude na něm dvacítka míst. "Kdo bude chtít, může absolvovat celý okruh. Kdo bude chtít vystoupit na jednotlivých zastávkách, může pak nastoupit zase v další jízdě," doplnil Koudela. Cesta bude začínat v centru Znojma, vinobus bude pokračovat kolem nádraží a Louckého kláštera, ale zavítá také například do Nového Šaldorfu a obcí Konice, Popice, Hnanice, Tasovice nebo Dobšice.

Zdroj: tyden.cz
Datum vydání: 2.5.2016

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína