Na víno s Karlem IV

Karlštejn – V pořadí již XIX. Karlštejnské vinobraní se bude konat o víkendu 26. – 27. září. Slavnost burčáku, vína i kulinářských zážitků přiláká do obce tradičně přes 17 000 návštěvníků. Na co se mají těšit letos především? – to byla první otázka, kterou jsme položili ředitelce vinobraní Heleně Kolářové, předsedkyni pořádajícího Karlštejnského kulturního sdružení, z. s.

Po oba dny probíhá po celém Karlštejně a na hradě bohatý historický program, za kterým se návštěvníci každoročně vracejí. Vstupem historickou bránou do uzavřené části městyse se návštěvník přenese do doby dávno minulé, do 14. století, kdy vládl "otec vlasti" Karel IV., který se svojí manželkou Eliškou Pomořanskou a 300členným doprovodem císařského dvora projde v sobotu i neděli ve13.30 hodin slavnostním průvodem z vinic na hrad. Každý rok se snažíme přinést něco nového. V letošním roce to je nedělní podvečerní koncert na nádvoří hradu – QUANTI MINORIS, historizující folkrock s keltskými kořeny. Jako host vystoupí nositel hudební ceny Anděl za album roku Tomáš Kočko a orchestr, špička české world music.

- Karlštejn je tradiční vinařská obec. Bude na vinobraní k ochutnání i víno z jiných oblastí?

Určitě ano, i když při karlštejnském vinobraní rádi nabízíme především burčák a víno z karlštejnských vinic. Je však na každém prodejci a hostinském, jak svoji nabídku rozšíří.

- V sobotu 26. září večer se na pravém břehu Berounky za mostem bude hrát legendární muzikál Noc na Karlštejně. Proč se představení nekoná přímo na hradě, resp. jeho nádvoří?

Proč se představení nekoná přímo na hradě, je otázka pro kastelána hradu, ale při Karlštejnském vinobraní, kdy je sobotní den na nádvoří hradu doslova nacpán programem a množstvím lidí do večerních hodin, by bylo asi technicky nemožné připravit scénu a hlediště pro divadelní představení. Na louce za mostem bude připraveno hlediště asi pro 250 lidí. Minulý rok měl tento muzikál, v podání Poberounského souboru v režii M. Frýdla, velký úspěch. I v letošním roce se představí oblíbení herci, v titulní roli Václav Vydra a Monika Vaňková, dále Pavel Vítek, Adéla Červenková, Lumír Olšovský, Jan Matěj Rak a další. Na představení platí sobotní vstupenka na Karlštejnské vinobraní.

- Po oba dny mohou návštěvníci přijet i speciálními parními vlaky.

Po oba dny vinobraní mohou návštěvníci přijet speciálním parním vlakem ve stylu padesátých let dvacátého století. Vypraveny jsou z Prahy-Smíchova se zastávkami v Radotíně, Řevnicích a Dobřichovicích. Provozovatelem je Iron Monument Club Plzeň a přesné odjezdy tam i zpět zjistíte na www.imcplzen.cz. Jízdenky na tuto zážitkovou jízdu zakoupíte pouze ve vlaku. * Pokračování na str. 5

Na víno s Karlem IV.

Dokončení ze str. 1

- Jaké jsou další akce Karlštejnského kulturního sdružení?

Karlštejnské vinobraní je největší a nejvýznamnější kulturní akcí, týká se nejen programu, ale i návštěvnosti, kterou KKS (Karlštejnské kulturní sdružení) se spolupořadateli – městysem Karlštejn, hradem Karlštejn a Výzkumnou stanicí vinařskou – pořádá od roku 1966 (nekonalo se pouze v povodňovém roce 2002). V letošním roce máme za sebou lednový Novoroční koncert a již osmý únorový "Koncert pro Karlštejn", kdy písničkář Mirek Paleček zve své hudební přátele. Tak divadelní sál restaurace U Janů slyšel Jitku Vrbovou, Věru Martinovou, Pepu Fouska, Radka Tomáška… v letošním roce Jana Matěje Raka. Pomáháme připravovat a zúčastňujeme se Královského průvodu, který končí právě na Karlštejně. V červenci byl v Karlštejně jeden "výjezdní" den Ukulele festivalu, který se jinak každoročně koná v Úněticích u Prahy. 80 hudebníků a jejich příznivců hrálo na hradě i v podhradí a všichni si to užívali do pozdních večerních hodin. Z dalších akcí KKS připomínám tradiční Slavnost svatomartinských vín 11. 11. v 11:11 hodin v restauraci U Janů s cimbálovkou, svatomartinskou husou a ochutnávkou více než 40 druhů mladých českých i moravských vín. 21. listopadu pořádáme divadelní představení ochotnického souboru Horšovský Týn, 29. listopadu a 20. prosince spolupořádáme s městysem a hradem Karlštejnský advent.

- Vraťme se k vinobraní. Kde lze zakoupit vstupenky?

Vstupenky na XIX. Karlštejnské vinobraní si zakoupíte přímo u historické brány, sobotní vstupné je 200 korun a vstupenka platí i v neděli, nedělní vstupné je 100 korun, děti do 15 let a návštěvníci v historických kostýmech mají vstup zdarma. Více informací na www.karlstejnske-vinobrani.cz.

Foto: Na Karlštejnské vinobraní přijede císař… …stejně jako prostý lid

Foto: Své umění předvedou i šermíři

Foto: Vladimír Kasl

O autorovi: Děkuji za rozhovor: Michal Korol

Mutace - Náš region - jihozápad

Zdroj: Náš region
Datum vydání: 10.9.2015

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína