Svatomartinské víno, Svatomartinská vína

Svatomartinské víno

Svatomartinská vína jsou první vína ročníku, se kterým si podle tradice můžete přiťuknout na sv. Martina 11. listopadu. Jedná se o vína svěží a ovocitá, která sice zrála pouhých pár týdnů, ale za tuto dobu už stačila získat svůj osobitý charakter.

Svatomartinská vína mají lehkou barvu i chuť a nižší obsah alkoholu, obvykle okolo 12 procent. Z hlediska zbytkového cukru se musí jednat o vína suchá.

„Svatomartinské" („Svatomartinské víno") je registrovanou ochrannou známkou, kterou vlastní Vinařský fond ČR. Tuto známku může využít na základě licenční smlouvy každý vinař v ČR, který ale musí splnit podmínky pro udělení známky.

Vína, která se prodávají pod tímto označením (logo svatého Martina na bílém koni), musí splňovat požadovaná kritéria a jejich vstup na trh musí každoročně schválit odborná degustační komise.

Pod značkou SVATOMARTINSKÉ lze vyrábět pouze vína raných odrůd.

  • Bílé víno: Müller Thurgau, Veltlínské červené rané, Muškát moravský
  • Červené víno: Modrý Portugal a Svatovavřinecké
  • Růžové víno, klaret: Modrý Portugal, Svatovavřinecké a Zweigeltrebe (od roku 2013)

„Svatomartinské" víno musí být samozřejmě vyrobeno a označeno podle vinařského zákona – buď jako víno zemské, nebo víno jakostní, příp. jakostní s přívlastkem.

Abyste si však mohli vychutnat přirozenou svěžest mladého vína, měli byste jej spotřebovat nejlépe do jara, poté víno může ztratit svoji výjimečnou chuť i svěžest.

S fenoménem Svatomartinských vín jsou spojeny Svatomartinské slavnosti mladých vín, Svatomartinská husa atd.

Více ve speciální sekci o Svatomartinských vínech na našem webu

Odkazy na tiskové zprávy ke starším ročníkům:

Svatomartinské 2013

Svatomartinské 2012

Svatomartinské 2011


 Rozdělení vín v ČR:

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína