Sklizeň hroznů na Moravě běží naplno, vinaři se těší na úrodu

http://www.rozhlas.cz

Sklizeň hroznů na moravských vinicích se blíží k polovině. Keře vinné révy jsou obsypané a pod tíhou bobulí se doslova prohýbají. Vinařům přeje počasí, a tak očekávají výbornou úrodu co do množství i kvality. Už teď vědí, že úroda bude nadprůměrná. Na rozdíl od loňského roku se vinicím vyhnuly houbové choroby a zrání přálo i počasí, které je teď přímo ideální.

"Přibližně 40 procent hroznů máme pod střechou, už prokváší nebo jsou z nich mladá vína, a dalších 60 procent máme ještě ve vinicích, a za takového pěkného počasí je to skutečně radost sbírat," řekl Radiožurnálu David Šťastný z Vinných sklepů Valtice a dodal:





"Jsou sklizené ranné odrůdy, jako jsou Muškáty moravské, Müller Thurgau, Modrý portugal. V současné době se začínají sbírat, nechci říct stěžejní odrůdy, ale známější odrůdy, jako je Ryzlink rýnský, Rulandské bílé, Rulandské šedé, Chardonnay, Aurelius, a skutečně sluníčko dopřává tomu, že cukernatost hroznů bude letos opravdu vynikající."



Právě obsah cukrů v hroznech nejvíce rozhoduje o kvalitě úrody. V současné době už se dostala na úroveň přes 20 stupňů a díky teplému slunečnému počasí se stále zvyšuje.



"Cukernatost už v této fázi dosahuje to, že hrozny jsou sbírány v přívlastkové kategorii, to znamená kabinet, který začíná na 19 stupních a potom dále pozdní sběr, výběr z hroznů i výběr z bobulí," potvrdil Šťastný.





Právě moravská přívlastková vína si nejlépe vedou na prestižních zahraničních přehlídkách. Potvrzuje je to i nedávná soutěž Mundus vini v německém Neustadtu. "11 medailí, které získali moravští vinaři, je obrovský úspěch na tak významné výstavě, jako je Mundus vini, kde bylo více než 6 tisíc různých vín ze 42 zemí," sdělil Šťastný Radiožurnálu.



Z letošní úrody už vinaři nabízejí burčák, vinný mošt s obsahem alkoholu mezi 3 až 5 procenty. První mladé víno přijde na trh tradičně 11. listopadu na sv. Martina.





http://www.rozhlas.cz/zpravy/regiony/_zprava/956036

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína