Anketa – barik a vinaři

Pustit se do výroby barikových vín vyžaduje jisté nadšení a pak hlavně schopnosti a znalosti. Zeptali jsme se několika moravských vinařů, co je k tomu vedlo.

Otázka 1: Proč jste se rozhodli pro výrobu těchto vín?
Otázka 2: Čím jsou tato vína pro vás zajímavá nebo zvláštní (nebo co se vám na nich líbí)?

Vinařství KubíkVinařství Kubík

1) Protože dřevo a víno k sobě odjakživa patří a Velké víno bez kvalitního sudu prostě vyrobit nejde.

2) Ležením a zráním v barikovém sudu dostane kvalitní víno daleko větší rozměr, stane se více vrstevnatým, plnějším, zkrátka mnohem zajímavějším. Nejsou to jen vína na běžné pití, ale výborně se snoubí s jídlem a je u nich o čem přemýšlet.

Michael Kubík, majitel vinařství

Vinařství Šťepán MaňákVinařství Štěpán Maňák

1) Když se ohlédnu na těch několik let zpět, tak si již dnes uvědomujeme, že pomyslná otázka nebo rozhodování, zda budeme vyrábět barikovaná vína, či nikoliv, není asi na místě. Dnes si již uvědomujeme, že pokud chceme vyrábět „Velká“ moravská červená vína, tak vždy jen v kombinaci se dřevem. I Morava umí vyprodukovat krásná červená vína a někdy si svým mohutným charakterem přímo sama říkají, že chtějí několik měsíců zrát v sudu.

2) U vín zrajících v barikových sudech se mi nejvíce zamlouvá, když je u nich dodržen respekt k ovoci a odrůdě. V opačném případě, kdy můžeme ze sklenice cítit pouze projev dřeva, si uvědomím, že Morava jako celek se musí ještě učit hledat kombinaci vína a dřeva. Praxe a její následná zkušenost nás dnes již dovedly k tomu, že výběr vína do sudů je důležitou prací enologa a jeho týmu. Vše musí být akorát a přesné. Dalším velkým umem, který je v naší vinařské oblasti prozatím v začátcích a který potřebujeme zdokonalovat, je „blendování“ – finalizování produktu do láhve. Spektrum všech těchto aspektů nás bude s určitostí posouvat do bojů na světových soutěžích. Morava si musí časem uvědomit, že má na to, aby poslala svá červená do světa.

Karel Novotný, enolog vinařství

Vinařství VajbarVinařství Vajbar

1) Bariková vína sice nepatří k hlavnímu směru našeho vinařství, tím stále zůstávají svěží a ovocná bílá a růžová vína, ale již 15 let se „učíme“ pracovat s barikovými sudy. Pro červená hlubší a mnohovrstevná vína jsou prostě nutností. Dnes se většina červených vín z naší produkce se dřevem na kratší či delší chvíli potká. Ta nejlepší pak na velmi dlouhou. Nezůstáváme pouze u červených vín. Prodýchání a zrání v kvalitním barikovém sudu zásadně mění charakter i bílých vín. Navíc v posledních letech dávají naše vinice díky slunečnímu svitu vysokoalkoholní vína, která jsou pro sud přímo předurčena.

2) Velmi zajímavý je vliv barikového sudu na bílé víno, zejména pak na Chardonnay a Rulandské bílé, překvapivý pak na Ryzlink vlašský a Tramín. Skutečnou specialitou jsou pak sekty kvašené v láhvi vyráběné z barikového vína. Na bílých i červených vínech z barikového sudu se mi líbí komplexnost, mnohovrstevnost, dlouhověkost a rafinovanost projevu.

Bronislav Vajbar, sklepmistr a majitel vinařství

Vinařství SkalákVinné sklepy Skalák

1) Vína typu barik rozšiřují náš sortiment o další zajímavé vzorky. Vína z takových sudů mají mnohem vyšší stabilitu při minimu použití SO2. Vyluhované sladké taniny a vanilin zkrášlují projev vín. V neposlední řadě sledujeme moderní trendy ve výrobě a tento typ vín je čím dál více vyhledávaný.

2) Zrání v barikových sudech může prodloužit životnost vína, což souzní i s naší filozofií prodávat vína v čase, kdy jsou nazrálá a plně se v nich projevují odrůdové charaktery.

Pavel Krakovič, someliér vinařství

Vinařství LudwigVinařství Ludwig, s. r. o.

1) Vzhledem k požadavku zákazníků jsme nejprve uvedli na trh červené André a později jeho bratříčka Chardonnay.

2) Snažíme se, aby tóny sudu nepřehlušily ovocnost daného vína, aby vlastnosti vína byly pouze podpořeny jemnými vanilkovými, čokoládovými či kouřovými tóny.

Ing. Liana Hrabálková, marketingová ředitelka

Vinařství SkoupilRodinné vinařství Skoupil

1) Výroba těchto vín nás provází celou kariéru. Sud neodmyslitelně patří do vinařské scény a na této filozofii jsou založena vinařství po celém světě, takže je tomu tak i u nás. Barikujeme jak červená, tak bílá vína. Postupně chceme i oranžové a růžové v našich limitovaných edicích. „Barik“ nám dodává jedinečnou tvář vín, a když do něj dáme víno, tak musí minimálně dva dny macerovat na bobulích, aby to nebyl propadák. Musí být husté a cukernaté, ať už jde o takové či makové. Lidé mají rádi, když vyzkouším i netradiční odrůdy do sudu. Zajímá je to. Moje srdcovka je Sylván, Chardonnay a z červených pan Pinot, Merlot nebo Frankovka. Vůně a chuť z dubu jsou jedinečné, nezaměnitelné a víno drží v obrovské kondici. Nepotřebuje skoro nic jiného navíc, je to skvělý konzervant, drží strukturu a stabilitu vína, po kterém nemusíme třeba ani červené filtrovat nebo čeřit.

2) Libí se mi, že doplňuje kořenité tóny, které krásně ladí s ovocitými, v závěru víno krémuje či mineralizuje. V gastronomii vyhledávaná vína jsou vyvážená, hustá, zdravá a ne tolik sířená. Vína pro výjimečný moment například s kolegou z oboru nebo s manželkou u večeře. Při prohlídce se všichni těší jen na to, až uvidí sudy, a já jim o nich povídám, neskutečně zpozorní a cítí z těchto dřevěných nádob určitou historii a příběh.

František Skoupil, technolog a hlavní someliér

 

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína