Vína ročníku 2019 a jak na ně budeme vzpomínat

Začátek nového roku vždy, co se vína týče, znamená konec jedné fáze práce s vínem a začátek nové. Drtivá většina vína je sklizená a ve vinohradech zůstávají už opravdu jen poslední hrozny doufající, že bude náležitě mrznout a ony se promění v lahodné ledové víno.

Prakticky všechny hrozny už jsou ale ve sklepích v podobě vína, jehož hlavní charakteristiky jsme měli možnost poznat už v listopadu v podobě Svatomartinského.

Prakticky všechny hrozny už jsou ale ve sklepích v podobě vína, jehož hlavní charakteristiky jsme měli možnost poznat už v listopadu v podobě Svatomartinského. Hlavní část vín ročníku 2019 se ale teprve chystá na trh, a je tedy čas loňský ročník shrnout a zhodnotit. U vína nezáleží pouze na tom, jak ho který vinař udělá, ačkoliv šikovnost a um jsou důležitou složkou pro finální podobu a hlavně kvalitu vína. Víno po celou dobu své existence ovlivňuje mnoho faktorů, z nichž se řada odehrává ještě na vinohradu. Víno je tak stále do jisté míry v rukou přírody a její přízně. Nejinak tomu bylo i v loňském roce.

Obecně byl rok 2019 pro moravská a česká vína dobrý. Vyhnuly se mu jarní mrazy, bylo dostatek slunce a na rozdíl od roku předchozího nechyběla během dozrávání ani potřebná vláha. Vínu také prospělo střídání teplejších dnů a chladnějších nocí hlavně v konečné fázi zrání a těsně před sklizní. To je prospěšné zejména pro tvorbu aromatických látek. Dá se tedy říct, že co se týče kvality vín, mohl by být ročník 2019 nadprůměrný a zařadit se k těm nejlepším posledního desetiletí. Milovníci vína se tak mohou těšit na ročník s typicky moravským projevem, tedy s výrazným aromatem a příjemnou svěžestí.

Vinice

To potvrdila už v listopadu tradiční a oblíbená Svatomartinská vína. Byla velmi svěží, ovocitá, lehká. Bílá vína jsou ovocitá s tóny broskví a tropického ovoce. Růžová mají tóny po višních, drobném bobulovém ovoci se smetanovo-jogurtovou dochutí. Červená jsou pak šťavnatá, hravá, příjemně ovocitá po trnkách a višních. I na základě parametrů těchto vín můžeme odhadovat a těšit se, jaká vína ročníku 2019 vlastně budou. Jakkoli se zráním jejich mladická svěžest postupně obrušuje a zakulacuje, tyto své charakteristické rysy si určitě udrží ještě během celého letošního roku. Mimo jiné to znamená i to, že když najdete ještě letos zapomenuté Svatomartinské víno, není třeba mít obavy a lze si jej bez zaváhání vychutnat.

Obecně se ale můžeme těšit na další pěkný ročník moravských a českých vín, která nikdy nejsou stejná a každý rok něčím překvapí.

Vždy, když příroda někde nadělí, jinde zase ubere a nejinak tomu bylo i u ročníku 2019. Kvalitou byl nadprůměrný, množstvím sklizně už na tom byl hůře. Hroznů tak oproti předchozímu roku vinaři sklidili o 20–30 % méně. Za propadem nestály tentokrát ani tak rozmary počasí, ale škůdci. Vinice nenávratně poškodili hlavně špačci, jejichž obrovská hejna letos pořádala na moravské vinohrady doslova nálety. Vinaři byli proti nim bohužel často bezbranní, protože běžně používané prostředky na plašení přestaly fungovat. Kromě špačků vinaře potrápili také přemnožení hraboši, kteří sladkými bobulemi rozhodně nepohrdli.

Obecně se ale můžeme těšit na další pěkný ročník moravských a českých vín, která nikdy nejsou stejná a každý rok něčím překvapí.

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína