Vinaři spouštějí dobročinný bazar pomoci nejzasaženějším kolegům

Zástupci Svazu vinařů, Vinařského fondu a Národního vinařského centra po ničivém tornádu organizují pomoc vinařům. Ještě během tohoto týdne tak budou spuštěny webové stránky Vinaři v tornádu (www.vinarivtornadu.cz), kde budou moci vinaři zveřejňovat poptávky po materiální pomoci nebo službách např. řemeslných pracích, a zároveň zde bude možné publikovat nabídky konkrétní pomoci vinařům. Součástí profilů zasažených vinařů budou i jejich kontaktní údaje včetně odkazů na e-shopy, aby se nákupem vína mohla připojit k pomoci i široká veřejnost.

Vinice

Dobročinný bazar na pomoc vinařům po nejbližší týdny nahradí covidovou iniciativu na podporu našich vinařů na stránkách www.tosivypijeme.cz. Každý vinař bude mít na webu svůj příběh a možnosti pomoci a své místo zde najdou i bankovní účty pro možnost podpořit konkrétní vinaře také finančně. Momentálně se na úpravách stránek pracuje, aby mohly být spuštěny co nejdříve.

„Řada vinařů z bližších i vzdálenějších vinařských obcí, které nebyly přímo zasaženy, posílají do poničených míst techniku a pracovní síly, aby svým kolegům pomohli. Velký díky patří všem dárcům, jejichž příspěvky pomohou zvednou náš obor na nohy. Od těch nejmenších fanoušků a milovníků moravského vína, přes lokální i globální firmy, až po samosprávy, Jihomoravský kraj či jednotlivá ministerstva. Obnova potrvá dlouho, ale je velmi povzbuzující, když už teď vidíme, že to není konec, že se vše, tedy až na tragické oběti na životech, podaří obnovit,“ komentoval události posledních dní JUDr. Tibor Nyitray, prezident Svazu vinařů a dodal: „dělat dobré víno umí místní vinaři ze všeho nejlépe, a tak právě nákup jejich vína teď pro ně bude velkou pomocí. Jen prosím všechny o trpělivost, dodávky se z pochopitelných důvodů mohou opozdit.“

Představitelé vinařských institucí stále mapují škody, ale už teď je zřejmé, že se budou pohybovat ve stovkách milionů korun. Jen na stavbách vinařů způsobilo tornádo škody kolem 150 milionů korun a další až stovky milionů korun si vyžádá obnova často zcela zdevastovaných vinohradů. Nejvíce zasažených bylo cca 30 vinařství v obcích Hrušky, Moravská Nová Ves, Lužice a Mikulčice.

Soubory ke stažení

TZ - Vinaři spouštějí dobročinný bazar pomoci nejzasaženějším kolegům
docx, 46333

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína