Jsme biodynamické vinařství ze Znojma s 2,5 ha vinic ve dvou polohách na okraji Národního parku Podyjí (jedna z vinic má granitové prvohorní podloží, druhá je typická spraš). Hrozny jsou pošlapány nebo drceny ručním mlýnkem. Všechna vína jsou nakvášená na slupkách (pár dní nebo měsíc, vina vyráběná v kvevri rok), poté lisována na ručním dřevěném lisu. Fermentace probíhá v dřevěných sudech nebo v kvervi bez aditiv a selektovaných kvasinek. Vína dlouho zrají na kvasnicích, lahvována jsou bez filtrace a sířena jsou právě až při lahvování.
Provozovna
Vino Loigi je malé znojemské vinařství, které po letech sbírání zkušeností založil Vladimír Lojda v roce 2014. Vinařství se zaměřuje na výrobu vín tradičními metodami, s minimálním využíváním techniky a chemie a podle zásad ekologického a biodynamického zemědělství. Vinařství zpracovává hrozny z 2,5 ha vlastních vinic ležících v blízkosti Národního parku Podyjí: Popice — Pod Lesem (RR, MT, TČ) a Havraníky — Skalky (VZ, CH, SG). Hrozny jsou vždy sklízeny ručně do malých beden a rychle a šetrně dopravované ke zpracování. Vína jsou vinifikována a školena ve sklepě na Václavském náměstí v historickém centru Znojma a lahvovou zralost získávají v ideálních podmínkách hlubokého pískovcového sklepa v Havraníkách. Vína spontánně kvasí v sudech a dlouhodobě zrají na kvasnicích. Důležitou část produkce tvoří oranžová vína, jejichž nejvýraznějším zástupcem jsou vína vyráběná v tradiční gruzínské kvevri.
oranžová vína, nefiltrovaná vína, vína lahvována včetně jemných kalů
Vinařské novinky do schránky