Rodinné vinařství Mikulenkovi

Navštívené
Chci navštívit
Oblíbené

O vinařství

Butikové rodinné vinařství spojené se stylovou koštovnou s domácí atmosférou a penzionem. Otevřeno celoročně, jak pro kolemjdoucí turisty a cyklisty s domácími pochutinami, tak pro předem objednané degustace, které mohou být spojené také s prohlídkou vinohradu a naší malé farmy. K degustacím připravujeme jídla ze zvířat z vlastní farmy - kohout na víně, kachna s červ.zelím, kuře dle pana vinaře, králík se starofrancouzskou omáčkou... Nově připravujeme také jehněčí a možnost posezení s vínem a pochutinami také na vinohradu.

Rodinné vinařství Mikulenkovi leží po pravé straně u hlavní silnice v obci Velké Žernoseky na trase Litoměřice - Ústí nad Labem.

Kontakty a služby

Ubytování

  • Ubytování až pro 20 osob
  • 4 pokoje
  • Snídaně, večeře
485 Kč / osoba

Další služby

  • Možnost platby kartou
  • Parkoviště pro 5 aut
  • Parkoviště pro 1 autobus
  • Úschovna pro 20 kol
  • Vlastní programy vinařské turistiky
Více informací

Otevírací doba

  • PondělíZavřeno
  • Úterý10:00 - 18:00
  • Středa10:00 - 18:00
  • Čtvrtek10:00 - 18:00
  • Pátek10:00 - 18:00
  • Sobota10:00 - 18:00
  • Neděle10:00 - 18:00

Informace o produkci

Základní informace

  • Roční produkce
    15 000 lahví
  • Rozloha vinic
    8 ha
  • Cenové rozpětí
    150-350 Kč

Na začátku rodinného vinařství Petry a Dalibora Mikulenkových byla knížka o pěstování révy vinné, která Dalibora Mikulenku ještě jako zaměstnance státní správy náhodně zaujala za výlohou knihkupectví. Přes malý vinohrad v obci Podvinní pak vedla cesta k impulsivnímu založení vinohradnické a vinařské firmy v roce 2009. Butikové vinařství sídlí v postupně opravovaném a rozšiřovaném komplexu, který nyní zahrnuje výrobní, skladovací, prodejní, prezentační a ubytovací část a postupně se rozrůstá o nové prostory pro návštěvníky a provozní zázemí v sousedních domech. Vinařství hospodaří na vlastních a pronajatých vinohradech v tratích Pod Třešňovkou, Na jámě, Na vinici a Labská stráň. Mikulenkovi používají při vinifikaci tradiční postupy s využitím gravitačního principu. Lisuje se na horizontálním vakuovém pneumatickém lisu, mošty se odkalují, kvašení probíhá s čistými kulturami kvasinek i bez, v době fermentace se mošty chladí, bílá vína zrají v nerezových tancích, červená v dřevěných sudech. Vína se lahvují v následujícím roce po sklizni hroznů a prodávají se až na malé výjimky pouze ve vinařství. Široká nabídka služeb pro volně příchozí návštěvníky i pro skupiny objednané na degustace se opírá o domácí gastronomické speciality, ať už se jedná o drobné doplňky k vínu, domácí chléb, pomazánky, škvarkové placky, špekové knedlíky, palačinky nebo rovnou svatomartinskou husu. Ve stylové koštovně se manželům Mikulenkovým podařilo vytvořit pohodovou atmosféru lákající stále více výletníků, kteří se vydali kolem Labe. Návštěvníci mohou posedět také venku na selském dvoře. Specialitou vinařství je například víno Tergus (z lat. záda) – Dornfelder zpracovaný technologií portských vín (dolihováním na 19 %) a vyzrálý v barikovém sudu. Jde o jediné oficiálně vyráběné jakostní likérové víno v Čechách. Po pořízení dalších technologií přinesl ročník 2015 kvalitativní skok, doporučujeme například Ryzlink rýnský z nově pronajaté vinice nebo Aurelius ve dvou partiích. Vedle rozšiřujících se čistě vinařských aktivit budují Mikulenkovi také hospodářství s chovem králíků, kachen, hus, slepic a v zimním období, jsou na vinohradu také malí beránci.

Vyráběné odrůdy bílých vín
Vyráběné odrůdy červených vín
Vyráběné kategorie vín
    Zemské víno, Jakostní víno, Pozdní sběr, Výběr z hroznů, Výběr z cibéb, Ledové víno, Likérové víno, Růžové víno
Dosažená ocenění

Vinařské Litoměřice 2018 - zlatá medaile - ledová Pálava 2016 Vinařské Litoměřice 2018 - stříbrná medaile - Tergus, jakostní likérové víno, 2014

Speciality v nabídce

Viněty z ručního papíru, připravené výhradně ručně - od návrhu, přes zpracování, po nalepení na lahev. Dárkové viněty s textem, obrázkem podle přání zákazníka - výroba od jednoho po stovky kusů. Specialitou vinařství je dále Dornfelder zpracovaný technologií portských vín (dolihováním). Prohlídky vinohradu Pod Třešňovkou s výkladem vinaře, agroturistika, výuka řezu révy. Možnost zakoupení knihy napsané vinařem a pokřtěné při otevření Selského dvora 18. 7. 2015 (Dalibor Mikulenka - "Staletý vinař") Pravidelně pořádané akce - Vítání jara ve vinohradu (kolem 21. 3.); Políbení pod třešní ve vinohradu Pod Třešňovkou (vždy 1. 5.); Otevřené sklepy (sobota na přelomu srpna a září); Oslava mladého vína (11. 11.); Svatomartinská husa (vždy pátek, sobota a neděle nejblíže 11. 11.); Rozloučení s burčákem (vždy poslední sobota v listopadu) - info vždy na www.mikulenkovi.cz

Navštívené
Chci navštívit
Chybí vám zde vaše vinařství/vinotéka/vinárna?
Přidat subjekt
Potřebujete upravit údaje u tohoto subjektu?
Upravit tento vinařský subjekt

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína