Vinařství Kosek

Navštívené
Chci navštívit
Oblíbené

O vinařství

Rodinné vinařství bylo založeno v roce 1992, avšak historie rodinného vinařství sahá do padesátých let minulého století. Firma obhospodařuje vlastní vinice v integrované produkci. Zaměřujeme se na výrobu špičkových odrůdových vín (od jakostních po výběry z bobulí).

Vinařský dvůr se nachází v jižní části města Mikulova, na ulici Vídeňská č. 43 (směr Valtice - Břeclav).

Kontakty a služby

Služby

  • Parkoviště pro 5 aut
  • Parkoviště pro 1 autobus
  • Řízená degustace na objednávku
  • Nabídka vlastních vín
  • WC v zařízení
Více informací

Informace o produkci

Základní informace

  • Roční produkce
    20 000 lahví
  • Rozloha vinic
    7 ha
  • Cenové rozpětí
    85-200 Kč

Dědeček Rostislava Koska staršího přišel do Mikulova v roce 1945 a na usedlosti s 8 ha polí a hektarem vinic hospodařil až do roku 1956 - založil tím i rodinnou vinařskou tradici. Rodina pozemky v restituci získala zpět, dokoupila k nim další a postupně od roku 1994 vysadila nové vinohrady. Rostislav Kosek vyráběl doma víno pro sebe již od vojny, od roku 1990 se vinařstvím zabývá profesionálně. Rostislav Kosek mladší se v domácím hospodářství pohyboval od mala a tak v rodinném vinařství začal působit zcela přirozeně. Vinařství obhospodařuje sedm hektarů převážně mladých (průměrně čtrnáctiletých) vinic. Specializuje se na lahvová přívlastková vína - bílá tvoří v nabídce mírnou většinu. Snahou vinařství je udržovat v systému založeném na trvalé kvalitě vyrovnanou škálu vín. Ve vinicích v tradičních mikulovských tratích Pod Sv. kopečkem, Valtická, Pod valtickou, Brněnská a Šibeniční vrch Koskovi hospodaří integrovaným způsobem s redukcí úrody a ruční sklizní. Víno se vyrábí v klasickém sklepě pod Svatým kopečkem v Mikulově. Jednotlivé partie bílých vín zrají v nerezových tancích, červených vín v dřevěných i barikových sudech. Vinařství sází na kombinaci tradičních a moderních metod vinifikace – nepoužívá řízené kvašení ani vinifikátory, ale zakváší ušlechtilými kvasinkami, vína zrají před lahvováním i déle než rok, jen lehce se filtrují. V centru Mikulova mají Koskovi vinařský dvůr s vinárnou a venkovní plochou s možností letního posezení.

Vyráběné odrůdy bílých vín
Vyráběné odrůdy červených vín
Vyráběné kategorie vín
    Zemské víno, Jakostní víno, Kabinetní víno, Pozdní sběr, Výběr z hroznů, Výběr z bobulí
Dosažená ocenění

Soutěž TOP 77 (r. 2011): - Sauvignon 2010 pozdní sběr - Alibernet 2009 pozdní sběr Zámek Velké Březno (r. 2011) - Sauvignon 2010 pozdní sběr (zlatá medaile) - Zweigeltrebe 2009 pozdní sběr (šampion výstavy)

Speciality v nabídce

Z vín ročníku 2011 upozorňujeme například na Chardonnay, Tramín, Rulandské modré rosé a Zweigeltrebe rosé.

Navštívené
Chci navštívit
Chybí vám zde vaše vinařství/vinotéka/vinárna?
Přidat subjekt
Potřebujete upravit údaje u tohoto subjektu?
Upravit tento vinařský subjekt

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína