Vinařství Gotberg je mladá společnost, která hospodaří na 56 ha průměrně šestiletých vinohradů, vysázených uprostřed chráněných území v prestižních popických viničních tratích naproti Pálavě. Vinařství je zapojeno do česko-rakouského projektu Ecowin – ochrana přírody ekologizací vinohradnictví. Filozofií vinařství je kromě moderního způsobu zpracování vína a šetrného pěstování hroznů rovněž souznění s přírodou a respektování přirozené fauny a flóry.
Provozovna
530 330 132Firma
Vinařství Gotberg je mladá společnost, která hospodaří na 56 ha vinohradů, vysázených uprostřed chráněných území v prestižních popických viničních tratích naproti Pálavě. Vinařství je zapojeno do česko-rakouského projektu Ecowin – ochrana přírody ekologizací vinohradnictví. Filozofií vinařství je kromě moderního způsobu zpracování vína a šetrného pěstování hroznů rovněž souznění s přírodou a respektování přirozené fauny a flóry. Na tuto myšlenku navazuje také hospodaření v přilehlém sadu a chov ovcí, ale především stavba samotného vinařství, jejíž nadzemní část je kromě spojovacích materiálů celá ze dřeva a ze skla. Stavbu vyprojektovala firma Bukolský architekti (ocenění Stavba Jihomoravského kraje 2009). Vinařství se na první pohled skládá ze dvou budov, jedné výrobní a jedné prezentační, které jsou v podzemí spojeny a i v tomto spojení se prolíná prezentační část do výroby. Pro gravitační zpracování byla využita mírná svažitost terénu. Zejména nadzemní prezentační, administrativní a ubytovací část čerpá maximum z úžasného a ničím nerušeného výhledu na Pálavu a vodní plochy Novomlýnských nádrží. Vinařství je vybaveno nejmodernějšími technologiemi pro šetrné zpracování hroznů, celková možná kapacita se pohybuje až kolem 300 000 litrů. Na degustace se mohou do vinařství ohlásit skupiny do 20–25 návštěvníků, které prožijí mimořádný zážitek, ať už v degustační místnosti Diamant, v proskleném objektu vinařství nebo na slunné terase a nádvoří. Sedm dvoulůžkových pokojů pak slouží hostům k přenocování po degustacích. V sezóně je možné vinařství navštívit denně i bez ohlášení v době 10–17 hod.
Terravino Izrael, Decanter London, Concours Mondial de Bruxelles, Bacchus Madrid, Vinalies Internationales Paris, Mundus Vini, IWC San Francisco, IWC Texas, Weinparade Poysdorf, Vinitaly, Michelangelo international wine awards, Vinagora Hungary, Prague Wine Trophy, Salon vín, BIO potravina
Ryzlink rýnský, který zrál 12 měsíců v akátovém sudu, architektonické řešení vinařství, úžasný výhled na Pálavu
Vinařské novinky do schránky