Žerotín, a.s.

O vinařství

V současnosti společnost Žerotín, a.s. pěstuje révu vinnou na 87 hektarech jižních a jihovýchodních svahů v podhůří Bílých Karpat, kde hrozny dosahují nejvyšší kvality na jílovitohlinitých půdách s vysokým obsahem vápníku a skeletovitých částí. Také u nás platí zásada, že kvalitní víno se vyrábí už ve vinici, proto zpracováváme pouze vlastní hrozny, a to jen z těch nejlepších viničních tratí. V prostorách zrekonstruovaného vinného sklepa ve Strážnici nabízíme našim hostům možnost poznat kvalitu našich vín formou řízených degustací.

Při výjezdu ze Strážnice, 300 m na pravé straně za železničním přejezdem. Ze směru od Veselí nad Moravou , na levé straně vedle haly WM footwear

Kontakty a služby

Služby

  • Možnost platby kartou
  • Bezbariérový přístup
  • Parkoviště pro 15 aut
  • Parkoviště pro 4 autobusy
  • Řízená degustace na objednávku
Více informací

Otevírací doba

  • Pondělí09:00 - 17:00
  • Úterý09:00 - 17:00
  • Středa09:00 - 17:00
  • Čtvrtek09:00 - 17:00
  • Pátek09:00 - 17:00
  • Sobota08:00 - 15:00
  • NeděleZavřeno

Informace o produkci

Základní informace

  • Roční produkce
    40 000 lahví
  • Rozloha vinic
    88 ha
  • Cenové rozpětí
    120-250 Kč

Vinařství Žerotín navazuje na bohatou tradici pěstování révy vinné na Strážnicku. První písemné zmínky z roku 1417, kdy pan Petr z Kravař, tehdejší majitel strážnického panství, vydává horenské právo. Název společnosti Žerotín je odvozen od jména rodu Žerotínů, za jejichž panství v 16. století dosahovalo vinařství v této části Moravy největšího rozkvětu. V současné době navazujeme na vinařské tradice regionu, zapojením se do aktivit „Vinaři Strážnicka“. Naše vinice se rozprostírají na jižních a jihovýchodních svazích v katastrech obcí Petrov, Sudoměřice a města Strážnice. Rozloha vinic 88 ha. Vinařství vyrábí pouze vína z vlastních hroznů. Samotná výroba je vedena v duchu rychlého, ale přitom šetrného zpracování hroznů, které nám umožňuje nejmodernější technologické vybavení. Využíváme moderního pneumatického lisu s uzavřeným systémem, kdy necháváme aromatické odrůdy „naležet“, fermenatce probíhá v nerezových nádobách pod řízenou teplotou. U červených vín je samozřejmostí jablečno-mléčná fermentace, kdy následně využíváme ke zrání historické dřevěné sudy. Některá vína jsou doškolována v dubových sudech typu barrique. U speciálních výběrů využíváme i technologii lisování celých hroznů.

Vyráběné odrůdy bílých vín
Vyráběné odrůdy červených vín
Vyráběné kategorie vín
    Zemské víno, Jakostní víno, Kabinetní víno, Pozdní sběr, Výběr z hroznů, Výběr z bobulí, Slámové víno, Šumivá vína, Růžové víno, Perlivá vína
Dosažená ocenění

Merlot 2013 - výběr z hroznů - Král vín 2015- 89,2 bodů Sauvignon 2014 - kabinet - Král vín 2015 - 88 bodů Pálava 2014 - pozdní sběr - Král vín 2015 - 86,4 bodů Sylvánské zelené 2015 - zlatá medaile Pardubický festival vín Cuvee Žerotín 2015 - zlatá medaile Pardubický festival vín

Speciality v nabídce

Bílá vína - Solaris, Saphira Červená vína - Cabernet Cortis

Vinařské novinky do schránky

Každý měsíc vám pošleme aktuality ze světa vína

Chybí vám zde vaše vinařství/vinotéka/vinárna?
Přidat subjekt
Potřebujete upravit údaje u tohoto subjektu?
Upravit tento vinařský subjekt