Botanická zahrada hl. m. Prahy

Navštívené
Chci navštívit
Oblíbené

O vinařství

V Botanické zahradě Praha v Troji najdete Vinici sv. Kláry s kouzelným výhledem na celou metropoli. Památkově chráněná Vinice sv. Kláry, spolu s dalšími vinicemi připomíná zašlou slávu pražského vinařství. Na téměř 800 let dlouhou historii vinice navázala botanická zahrada, když dostala v roce 1995 vinici do správy. Kromě obnovy vinohradu začala budovat i vinařskou naučnou stezku a vinici postupně zpřístupnila veřejnosti.

Zastávka Kovárna (bus 112 z Nádraží Holešovice)

Kontakty a služby

Služby

  • Možnost platby kartou
  • Řízená degustace na objednávku
  • Nabídka vlastních vín
  • WC v zařízení
Více informací

Otevírací doba

  • Pondělí10:00 - 19:30
  • Úterý10:00 - 19:30
  • Středa10:00 - 19:30
  • Čtvrtek10:00 - 19:30
  • Pátek10:00 - 19:30
  • Sobota10:00 - 19:30
  • Neděle10:00 - 19:30

Informace o produkci

Základní informace

  • Roční produkce
    16 000 lahví
  • Rozloha vinic
    3,5 ha
  • Cenové rozpětí
    250-350 Kč

První víno z nové éry pod správou Botanické zahrady Praha, které mohli návštěvníci ochutnat byl ročník 2004. Do roku 2008 jsme hrozny zpracovávali ve vinařství Chloumek na Mělníku. Od sklizně 2009 hrozny zpracováváme přímo u nás v nově vybudovaném sklepě s moderní technologií.
Díky výbornému terroir a úsilí pracovníků, kteří se o vinici starají, mají hrozny velmi vysokou kvalitu. Vyráběná vína jsou výsledkem snahy o skloubení tradičního způsobu pěstování révy vinné s moderní reduktivní technologií výroby vína.
Produkujeme vína převážně odrůdová, ale každý rok vyrábíme několik cuvée.
U červených vín si zakládáme na minimálně dvouletém zrání v dubových sudech.
Místní bílá vína jsou typická svou odrůdovou čistotou, svižnou kyselinou a svěžestí.

Sortiment révy vinné nacházející se na této historické vinici je velice obsáhlý a skládá se z části produkční a části ukázkové. Na produkční části jsou zastoupeny bílé moštové odrůdy Ryzlink rýnský, Müller-Thurgau, Sauvignon, Muškát moravský, Tramín červený, Ryzlink vlašský, Rulandské šedé. Z červených moštových odrůd je zde Modrý Portugal a Rulandské modré. Ze stolních odrůd jsou na produkční části vysazeny odrůdy Chrupka bílá, Chrupka červená a Královna vinic. V ukázkové části je sortiment téměř všech moštových odrůd révy vinné, které jsou povoleny k pěstování a výrobě vína v České republice. Další částí ukázkové vinice je sortiment zhruba padesáti stolních odrůd révy vinné, kde se nachází odrůdy vhodné jak pro pěstování venku tak i ve skleníku, odrůdy s různou velikostí a barvou hroznů a bobulí. Dále odrůdy s hrozny o hmotnosti až jeden kilogram, odrůdy vhodné pro přímý konzum ale i pro zavařování či výrobu lehkých stolních vín.

Vyráběné odrůdy bílých vín
Vyráběné odrůdy červených vín
Vyráběné kategorie vín
    Zemské víno, Růžové víno
Speciality v nabídce

První botanický vermut - Hortus mirabilis, Vlastní řada šumivých vín - Sekty sv. Kláry (vyrobených ve spolupráci s firmou Proqin Velké Němčice klasickou metodou kvašením v lahvi. Tato vína v lahvi zrála po dobu 15 měsíců.)

Doplňková nabídka

Od roku 2004 začala vznikat i nová naučná stezka, která se neustále rozšiřuje o nové edukativní prvky.
První interaktivní zastavení je Strom vůní a vonné soudky, kde si každý „na vlastní nos“ může vyzkoušet, jestli bez zrakového vjemu pozná, co cítí.
Pěstitele révy určitě zaujmou info stojany, na kterých se dočtou kompletní informace o pěstování a ošetřování révy vinné a na praktických ukázkách uvidí jednotlivé typy řezu révy vinné a následné její vedení.
Velkou část zdejší vinařské stezky zaujímají ukázky odrůd révy vinné, kde je jejich botanický popis, odolnost vůči chorobám a škůdcům a jejich vhodnost pro následné zpracování. Najdete zde vysázené nejčastější moštové odrůdy révy, které jsou zapsány ve Státní odrůdové knize a ze kterých se u nás může vyrábět víno. Další část tvoří stolní odrůdy – tedy ty, které jsou vhodné pro přímý konzum.
Nejnovějším přírůstkem je expozice korku. Je zde několik zastavení, například vitrína týkající se samotného korkového dubu anebo výroby korkových zátek a ostatních výrobků z korku. Na velkoformátových fotografiích jsou k vidění korkové plantáže, sklizeň korku a jeho přerod na korkovou zátku. Celou expozici doplňuje živý korkový dub a také korkoviště pro děti i dospělé.

Navštívené
Chci navštívit
Chybí vám zde vaše vinařství/vinotéka/vinárna?
Přidat subjekt
Potřebujete upravit údaje u tohoto subjektu?
Upravit tento vinařský subjekt

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína