Vínu se Radek Sedláček věnuje celý život a stalo se tak i jeho profesí. Zakládá si na citlivém přístupu, aby si víno zachovalo jedinečný charakter. Hrozny sklízí za pomocí rodiny a přátel ručně. Je zastáncem moderních technologií. Pokud to ročník dovolí, uplatňuje během výroby metodu „sur lie“ neboli batonáž, kdy vína zrají na jemných kvasničných kalech, čímž získají plný a tělnatý charakter. Část vína nechává zrát v akátových a dubových sudech. Ročně vyrobí zhruba 17 000 lahví, z toho 1/3 červených a 2/3 bílých vín.
Provozovna
Ač to v současnosti na první pohled tak úplně nevypadá, je Kurdějov historicky čistě vinařskou obcí s bohatými tradicemi. Ty jsou přítomné i v rodině Radka Sedláčka, který vyrůstal s rodiči ve vinohradu a po vojně se v roce 1987 začal věnovat pěstování hroznů a výrobě vína. Na 2 ha vinic pěstuje široké spektrum devatenácti odrůd. Nejmladší výsadby mají třináct let, nejstarší jsou až 35-leté. Radek Sedláček provozuje své vinařství se synem Markem, který si už připravuje podle své vlastní filosofie menší partie vín (celkem cca 1 000 lahví, mj. zkouší zrání červených vín v barikových sudech). Sklep mají Sedláčkovi v domácím prostředí pod rodinným domem postaveným v roce 1990. Sedláčkovi jsou zastánci moderních technologií. Používají odkalení moštů, řízené kvašení, neutrální šlechtěné kvasinky, některé odrůdy se připravují metodou battonage, bílá a růžová vína zrají v nerezových tancích do jara až léta následujícího roku, červená v klasických dubových a akátových sudech minimálně jeden rok. Jednotlivé šarže nejsou při celkovém ročním objemu 15 000 lahví větší než 2 000 litrů, přesto je většina produkce zatříděna. Základ tvoří suchá vína, pouze cca 5 % produkce jsou vína se zbytkových cukrem. Sedláčkovi mají se svým vinařstvím velké plány. Produkce se od ročníku 2014 postupně zvyšuje a měla by dále vzrůstat až na kapacitu vhodnou jako horní hranici pro malé rodinné vinařství.
Chardonnay 2015, pozdní sběr (tři partie vyrobené různými technologiemi)
Vinařské novinky do schránky