Zářivá fasáda, kamenný obklad i do detailů promyšlený interiér nového vinného sklepa v Hodonicích prozrazují, že si František Špillar po třiceti letech „záhumenkového malovinaření“ splnil svůj sen. Víno začal vyrábět s tchánem, pokračoval ve vlastním malém sklípku pod rodinným domem a v roce 1999 zahájil stavbu nového sklepa. Z původního záměru pořídit si prostor pro zrání a uskladnění vín se nakonec vyvinul objekt s lisovnou, třemi sklepními chodbami (na výrobu vína, archivaci a posezení) a nezbytným zázemím pro hosty. Vzhledem k dobrým zkušenostem se zpracováním nakoupených hroznů, přešli Špillarovi zcela na výrobu vína ze surovin od kamarádů. Cílem vinařství je zpracovávat malé partie o objemu 250 - 1 000 litrů v široké škále 15 - 20 odrůd. Hrozny pocházejí z Kraví Hory u Znojma, z kyjovické trati Špičák a ze Staré hory z Božic. Vinařství vyrábí kombinací tradičních a moderních metod kolem 10 000 lahví vína ročně. Úroda ročníku 2010 se poprvé zpracovávala na moderním mlýnku umožňujícím šetrné zacházení ze surovinou a novém pneumatickém lisu. Sklep je nachystán na cílovou kapacitu 20 000 litrů. Řízené degustace je možné uspořádat pro skupiny až 60 hostů, při ochutnávkách spojených s jídlem je ideální počet 30 osob. Ve vinařství kromě Františka Špillara staršího, který se k výrobě vína postupně propracovával vlastními zkušenostmi, působí také jeho manželka Libuše a příležitostně syn František, absolvent lednické fakulty MZLU.
Provozovna
608 515 816Firma
Z vín ročníku 2010, která by se měla objevit na trhu v závěru roku 2011, doporučujeme Sauvignon, Tramín červený a Muškát moravský (zemská vína vyrobená z jakostních nebo přívlastkových hroznů).
Vinařské novinky do schránky