Vinařství Laurent Šatov

Navštívené
Chci navštívit
Oblíbené

O vinařství

Rádi bychom Vám představili naše rodinné vinařství založené v roce 2012. Výrobou vína jsme se zabývali již mnoho let předtím, ale byl to pro nás především koníček. Objem vyráběného vína však každoročně stoupal, společně s kvalitou. Vína vyrábíme metodou řízeného kvašení. Tato vína se potom vyznačují čistou chutí a vůní s jemnějším a výraznějším odrůdovým charakterem. Již po pár letech jsme získali hezká ocenění vítězů v odrůdě nebo zlaté medaile na místních výstavách.

Z Prahy a z Brna Z Prahy jeďte přes Jihlavu až do Znojma, z Brna do Znojma přímo. Ve Znojmě se dejte směrem na Vídeň a po přejezdu jediného mostu přes řeku Dyji (ještě ve Znojmě) jeďte první odbočkou doprava (směr Hnanice, Šatov, Retz). Pokračujte stále po hlavní směrem na Hnanice a po 8 km za Havraníkami odbočte doleva na Šatov.

Kontakty a služby

Ubytování

  • Penzion
  • Ubytování až pro 60 osob
  • 23 pokojů
  • Snídaně, večeře
  • Wifi
450 Kč / osoba

Další služby

  • Možnost platby kartou
  • Bezbariérový přístup
  • Parkoviště pro 25 aut
  • Parkoviště pro 1 autobus
  • Úschovna pro 50 kol
Více informací

Otevírací doba

  • Pondělí08:00 - 22:00
  • Úterý08:00 - 22:00
  • Středa08:00 - 22:00
  • Čtvrtek08:00 - 22:00
  • Pátek08:00 - 22:00
  • Sobota08:00 - 22:00
  • Neděle08:00 - 22:00

Informace o produkci

Základní informace

  • Roční produkce
    13 000 lahví
  • Rozloha vinic
    1 ha
  • Cenové rozpětí
    130-170 Kč

Rádi bychom Vám představili rodinné vinařství. Náš rodinný sklípek se nachází ve vinařské obci Šatov – Znojemská podoblast.

Láska nejenom k degustaci vín, sommeliérství, ale i technologii výroby u mě začala již při studiích v Anglii, kde jsem studoval v Manchesteru obor Business finance a marketing na University of Bolton. Tím, abych mohl studovat vysokou školu, ale z finančních důvodů i zaměstnání na plný úvazek, jediné možné zaměstnání, které se dá vykonávat po večerech a víkendech byla restaurace. A právě po čase jsem se propracoval až do nejprestižnějších italských a francouzských restaurací v okolí Manchesteru, kde začala moje vášeň pro víno. Tím, že jsme nabízeli opravdu kvalitní a drahá světová vína, musel jsem projít sommeliérstvím a složit patřičné zkoušky včetně „blind tasting“ (poznávání vína poslepu). Po návratu do České republiky jsem ještě prodělal sommeliérské kurzy zakončené zkouškami pod vedením pana Kopečka a Nazarčuka ve Vinařské akademii ve Valticích.

Výroba vína začala, jak už to tak bývá, v relativně malém množství, které stačilo pro naše ubytované hosty v penzionu. Objem vyráběného vína však každoročně stoupal, společně s kvalitou. Vína vyrábíme metodou řízeného kvašení, což je technologický postup výroby aromatických a v chuti harmonických vín. Tato vína se potom vyznačují čistou chutí a vůní s jemnějším a výraznějším odrůdovým charakterem. Již po pár letech jsme získali hezká ocenění vítězů v odrůdě nebo každoročně zlaté medaile na místních výstavách. Snažíme se tedy tento trend zachovat. Naši hosté si mohou vychutnat vína a užít si atmosféru rodinného nekomerčního vinařství.

V roce 2018 jsme začali kopat nový sklep. Tím, že jsme si pozvali psychotronika s virgulí, který nám prozradil, že se nám na pozemku skrývá starý kamenný sklep o kterém nikdo 4 generace nevěděl, rozhodli jsme se ho najít a propojit ho se starým sklepem. Po dlouhé a náročné práci Vám nyní můžeme nabídnout degustaci ve sklepě, který jsme dokončili na jaře 2019. Tento sklep má kapacitu až 40 osob, je přístupný z parkoviště v našem uzavřeném areálu a je ideální pro degustaci vín i pro vetší skupiny s živou hudbou (cimbálka, harmonikář, …).

Patron vín úzce spjat s naším jménem
Příjmení Lorenc pochází z latinského jména Laurentius (t.j. Vavřinec nebo Laurent). Vinaři odjakživa uctívali jako své patrony světce. V českých a moravských krajích byli a jsou uctíváni například svatý Urban nebo Vavřinec. Svatý Laurent (Vavřinec) je vzýván za úrodu vinných hroznů. Světec bývá znázorňován jako mladý jáhen s roštem a knihou, často také s váčkem s penězi nebo chlebem. Díky našemu příjmení jsme tedy hrdě pojmenovali vinařství na Laurent Šatov.

Vyráběné odrůdy bílých vín
Vyráběné odrůdy červených vín
Vyráběné kategorie vín
    Šumivá vína, Růžové víno, Výběr z hroznů, Pozdní sběr, Jakostní víno
Dosažená ocenění

Zlaté medaile, vítěz v odrůdě, šampion výstavy

Speciality v nabídce

Výroba probíhá kombinací tradičních a moderních metod, které dovolí technologie malého vinařství. Bílá vína vznikají za pomoci řízeného kvašení ve skle, plastu a nerezových tancích. U červených vín probíhá malolaktická fermentace a vína zrají nejméně rok. Momentálně jsou vína deklarována jako zemská, hrozny ale splňují podmínky přívlastků. Všechna naše vína pochází z vinařské oblasti Znojmo. Hrozno je ručně sbíráno do vzdálenosti cca 15km od Šatova.

Doplňková nabídka

Ve stylovém vinném sklepě u degustačních sudů ochutnáte od bílých přes růžová i červená vína, suchá i sladká, mladá i archivní. Můžete vína hodnotit a srovnávat, zahrát si na profesionální degustátory a obodovat vína která chutnáte.

Ihned po degustaci následuje druhá část večera, tzv. degustace neřízená, která může vést i ke zřízení „degustátorů“, můžete si zabékat a to vše v pohodě, klidu a útulném prostředí.

Je možno zajistit živou hudbu pro správnou atmosféru ať už cimbálovku (v letních měsících na terasu) nebo profesionální hudebníky hrající na harmoniku, kytaru a klávesy různé žánry a dle přání.

Navštívené
Chci navštívit
Chybí vám zde vaše vinařství/vinotéka/vinárna?
Přidat subjekt
Potřebujete upravit údaje u tohoto subjektu?
Upravit tento vinařský subjekt

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína