Vinařství Chromeček

Navštívené
Chci navštívit
Oblíbené

O vinařství

Kontakty a služby

Služby

  • Možnost platby kartou
  • Parkoviště pro 10 aut
  • Parkoviště pro 1 autobus
  • Řízená degustace na objednávku
  • Nabídka vlastních vín
Více informací

Informace o produkci

Základní informace

  • Roční produkce
    15 000 lahví
  • Rozloha vinic
    2 ha
  • Cenové rozpětí
    130-250 Kč

Tradice pěstování révy vinné předky, v naší obci Kněždub započala již před stovkami let a vzkvétala v 17. století, kdy byl Kněždub jednou z největších vinařských obcí v celém Strážnickém panství. Byly zde velmi úrodné svahy na úpatí Bílých Karpat, plné vinic, nazývané Kněždubská Hora. Jak však čas plynul, z těchto pověstných vinic zbylo jen málo. Naše rodina navazuje na tuto téměř zapomenutou tradici, kdy se snažíme obnovovat a vysazovat vinice na zmíněných vyhlášených svazích Bílých Karpat.

Samotné Vinařství Chromeček založil v návaznosti na rodinnou tradici v roce 2017 Ing. Radim Chromeček, toho času ještě student oboru Vinařství a Vinohradnictví na Mendelově univerzitě. Na chodu celého vinařství se ale samozřejmě podílí celá rodina. V současné době vinařství hospodaří přibližně na 2 ha vlastních vinic a roční produkce představuje asi 15 000 lahví vína.

Vinařství využívá tradiční postupy ve spojení s moderními technologiemi. Vína vyrábíme tzv. „polonaturální“ cestou, jež spočívá v minimalizaci zásahů do samotného vína, v míchání na jemných kvasničných kalech a především v minimalizaci obsahu oxidu siřičitého ve vínech, přičemž však musí být vždy zachována perfektní aromatická čistota a chuťová kvalita. Bílá vína zrají v nerezových tancích, část z nich a hlavně vína červená pak výhradně v dubových sudech.

Terroir obce Kněždub je pozoruhodné. Jedná se o úpatí Bílých Karpat, které je typické střídáním souvrství vápenců, pískovců, slínovců a vápnitých jílovců. Tyto půdy jsou dobře záhřevné, mnohdy kamenité a dobře vododržné. Jedná se o teplou oblast s charakteristickým dlouhým teplým a suchým létem. Mikroklima zde velmi značně ovlivňují tzv. halné větry fénového typu, vanoucí přes hřebeny Bílých Karpat, kde ztrácí vlhkost a ohřívají se. Přináší tedy do naší obce teplý a vysušený vzduch, díky němuž je zde mikroklima sušší a teplejší.

Vinařství se pyšní také tradičním vinným sklepem s kapacitou až pro 50 osob. Nabízíme řízené degustace, firemní akce, oslavy, či prosté posezení s přáteli u skleničky. Na přání zajistíme občerstvení, ať už ve formě rautů nebo hotových jídel. Zajištění cimbálové muziky taktéž není žádný problém. Můžeme vám také zprostředkovat ubytování.

Vizí našeho vinařství je navrácení naší obci téměř zapomenutou slávu ve vinohradnictví a obnovování tak úrodných tratí, které tu kdysi byly, aby se Kněždub opět mohl hrdě nazývat obcí vinařskou.

Je nám ctí reprezentovat obec Kněždub kvalitními víny, vyráběnými s citem, láskou a pokorou.


Vyráběné odrůdy bílých vín
Vyráběné odrůdy červených vín
Navštívené
Chci navštívit
Chybí vám zde vaše vinařství/vinotéka/vinárna?
Přidat subjekt
Potřebujete upravit údaje u tohoto subjektu?
Upravit tento vinařský subjekt

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína