Rulandské šedé

Vinařství Klobása
Rulandské šedé

Rulandské šedé, 2023

Vinařství Klobása
Barva
Bílé víno
Ročník
2023
Odrůdy
Rulandské šedé
Oblast
Morava
Podoblast
Velkopavlovická
Přívlastek
Pozdní sběr

O vinařství

Malé exkluzivní vinařství Ing. Vlastislava Klobásy vzniklo kolem roku 2000 postupným přerodem z koníčka do podnikatelské činnosti. Vinař sice nepřevzal pomyslné rodinné vinařské žezlo, ale láskou k půdě a přírodě navázal na odkaz předků a selských rodinných tradic. Základem prestiže vinařství je dvouhektarová vinice v nikolčické trati Neuperk. Vhodně vybraný pozemek v nadmořské výšce přibližně 350 metrů nad mořem s jihozápadní orientací se sprašovou půdou s vysokým obsahem vápníku má unikátní mikroklima. Z kotle od hustopečských rybníků proudí teplý vzduch přes vinohrad a vyhřívá hrozny na révových keřích do kvalit vysokých přívlastků. Sklepní hospodářství přestěhoval Vlastislav Klobása v roce 2012 z Mikulovska do Nikolčic do vinařského dvora, který postupně rekonstruuje. Při výrobě vína aplikuje zdravou míru selskosti a dodržuje neměnná pravidla – například u modrých hroznů riskuje co možná nejpozdější sklizeň a červená vína tak mají pouze přívlastek výběr z hroznů. Pokud výchozí surovina tuto kvalitu nesplňuje například z důvodu slabšího ročníku a nevhodného počasí, vznikají rosé „pouze“ jako pozdní sběr. Tento princip je odpovědí sklepmistra na všeobecné pochybnosti o moravských červených vínech. Další technologie odpovídají představám o moderním vinařském maloprovozu – experimenty s vlastními kvasinkami, chlazení bílých moštů, nerezové tanky a barikové sudy. Vína se prodávají ze sklepa, ve vybraných gastronomických provozech a vinotékách především na Zlínsku. Specialitou jsou degustace pro malé, maximálně desetičlenné skupiny přímo ve vinici. Komornější složení preferuje Vlastislav Klobása i při degustacích ve sklepě. Vinařský dům v Nikolčicích čekají ještě další úpravy, při kterých v příštím roce vznikne i ubytování ve dvou pokojích pro věrné zákazníky.

Základní charakteristika vína

Rulandské šedé je ve světě známé nejčastěji jako Pinot Gris. Pinot pochází z francouzského pin, protože šiška piniové borovice připomíná tvar hroznu pinotu. Rulandské šedé je také zajímavé tím, že přestože se jedná o bílé víno, barva hroznu je skoro modrá, přesněji šedomodročervená. Rozšířena je ve všech podoblastech, nejvíce pak na Velkopavlovicku.

Profil vína

Ovocnost
Tělo
Taniny
Kyselina

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína