Sauvignon

Vinařství Fridrich
Sauvignon

Sauvignon, 2020

Vinařství Fridrich
Barva
Bílé víno
Ročník
2020
Odrůdy
Sauvignon
Oblast
Morava
Podoblast
Slovácká
Přívlastek
Pozdní sběr

O vinařství

Zdeněk Fridrich pokračuje ve třetí generaci v rodinné vinařské tradici založené dědečkem Josefem. Spolu s otcem Josefem a rodinou rozšířili po roce 1989 původní desetiarové hospodářství – nejdříve pronájmem vinic a poté v letech 1993 až 1997 výsadbou třech hektarů vinohradů ve vracovské trati U panny Marie. Vinařství zpracovává pouze vlastní hrozny. Zdeněk Fridrich má vinařství jen jako koníčka, i když částečně spojeného s hlavní profesí, protože pracuje ve firmě prodávající barikové sudy, sklepní technologie, enologické potřeby, lahve a další vybavení pro vinaře. Původní sklep vybudovaný dědečkem ve sklepní lokalitě Baráky dnes slouží jako prezentační pro návštěvníky a zákazníky (kapacita pro řízené degustace je 15 osob). Výroba se přesunula do nového provozu v postupně rekonstruovaném starším domě ve Vracově. Bílá vína se vyrábějí z odkalených moštů zakvašených čistými kulturami kvasinek, nádoby se při kvašení chladí vodou. Vína zrají v nerezových tancích. Modré hrozny se zpracovávají tradiční metodou otevřené macerace, vína pak zrají v klasických dřevěných sudech, odrůda Alibernet v sudech typu barrique. Nové nebo starší barikové sudy postupně nahrazují ve sklepním hospodářství původní sudy. Roční produkce rodinného vinařství se pohybuje kolem 10 000 litrů, postupně se zvyšuje podíl lahvového vína. Všechna vína jsou zatříděna a deklarována jako výběr z hroznů, pozdní sběr a kabinetní.

Základní charakteristika vína

Sauvignon patří do tzv. velké trojky bílých vín společně s odrůdami Chardonnay a Ryzlink rýnský. Pravděpodobně pochází z francouzského regionu Bordeaux nebo z oblastí na Loiře. Nejtypičtější Sauvignony u nás najdeme na Znojemsku nebo Mikulovsku.

Profil vína

Ovocnost
Tělo
Taniny
Kyselina

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína